Unul din cele mai importante lucruri pe care un pacient care sufera de hemoroizi trebuie sa le stie este acela ca, din pacate, exista o legatura destul de stransa intre hemoroizi si cancer. Care este motivul? Raspunsul se afla in insasi definitia bolii hemoroidale. Astfel, conform oricarui tratat medical din lume, boala hemoroidala poate fi definita drept o inflamatie a venelor anorectale. Daca aceasta inflamatie a venelor ce iriga rectul ramane intr-un stadiu care poate fi controlat, atunci hemoroizii nu se transforma in cancer, iar legatura dintre hemoroizi si cancer devine inexistenta. Din pacate, de obicei, oamenii ignora semnele pe care corpul lor le ofera si decid sa nu trateze hemoroizii in faza lor incipienta. Astfel, acestia se agraveaza, iar suferindul trebuie sa treaca, de cele mai multe ori, printr-o serie de interventii chirurgicale pentru a putea sa isi imbunatateasca calitatea vietii. Aceste interventii asupra corpului uman sunt cele care pot conduce la cancer de colon, cancer rectal sau cancer anal. Astfel, se poate ajunge la concluzia, nu in totalitate corecta, dar nici in totalitate gresita, ca una din cauzele cancerului care afecteaza sistemul digestiv inferior este boala hemoroidala.
O alta legatura evidenta intre hemoroizi si cancer este faptul ca cele doua boli se prezinta cu aceleasi simptome initiale. Teoretic, simptomele cancerului de colon sau ale cancerului rectal sunt mult mai accentuate decat cele ale bolii hemoroidale, dar, in practica, acest lucru nu se verifica in majoritatea cazurilor. Astfel, pacientii care se prezinta la medicul curant cu simptomele tipice hemoroizilor trebuie sa fie testati si pentru diverse cancere ale zonei digestive inferioare. Simptomele care trebuiesc urmarite sunt urmatoarele:
- Durere accentuata in zona rectului: daca vorbim de hemoroizii, de obicei durerea este scurta si intensa, manifestandu-se doar in momentele in care pacientul elimina bolul fecal. Daca durerea devine constanta si usor de ignorat, dar creste in intensitate atunci cand suferindul mananca, acesta este un semn cert al faptului ca sistemul digestiv al bolnavului este afectat si nu doar zona anorectala.
- Sangerare: boala hemoroidala se prezinta cu sangerari in toate etapele sale, din momentul declansarii pana cand venele anorectale sunt oprite din evolutie. Practic, sangerarile ar trebui sa apara la fiecare defecatie. Daca pacientul sufera de dureri, dar nu de sangerari, exista posibilitatea ca acesta sa fie diagnosticat cu o forma de cancer. De asemenea, daca sangerarea apare la o perioada de timp dupa ce au aparut durerile, cancerul de colon poate fi vinovatul. Un alt indiciu oferit de sangerari este culoarea sangelui: daca aceasta este rosu – inchis, atunci sangele apartine venelor rectale inferioare. Daca este rosu – deschis, poate veni atat din colon, cat si din venele rectale superioare. Diferentierea corecta a acestor tipuri de sange trebuie facuta doar de catre un profesionist.
- Senzatie de mancarime: nu este una din simptomele importante, deoarece senzatia de mancarime din zona rectului apare doar dupa ce pacientul sangereaza si este cauzata, practic, de sangele eliminat.
Daca medicul curant a observat toate aceste diferente subtile dintre hemoroizi si cancer, atunci pacientul trebuie supus la o serie de teste pentru a determina ce tip de cancer il afecteaza si in ce etapa de evolutie este. De asemenea, cu cat aceste examinari vor fi finalizate mai repede, cu atat pacientul poate beneficia de tratamentul necesar pentru a invinge aceasta boala.