Prevalenta hemoroizilor in functie de varsta

Comunitatea stiintifica si medicala a crezut, in ultimele trei decenii, ca hemoroizii, de orice fel al fi fost ei, interni, externi sau trombozati, nu au nici un fel de preferinta in legatura cu oamenii pe care ii afecteaza. Prin urmare, s-a presupus ca hemoroizii sunt o boala comuna tuturor raselor, sexelor, varstelor si claselor sociale. Exista un adevar in toata aceasta gigantica confuzie: studiul a fost efectuat doar pe pacientii diagnosticati, intr-o anumita perioada de timp. Nu s-au luat in calcul acele persoane care au o predispozitie catre hemoroizi, predispozitie bine cunoscuta de catre medicul curant al persoanei respective. Rezultatele au fost viciate de la bun inceput, iar comunitatea medicala a observat acest lucru abia in ultimii cinci ani.

Ca si studiul anterior, noua privire asupra unei boli vechi vine tot din Statele Unite ale Americii. Astfel, americanii au fost cei care si-au descoperit propria eroare si care s-au hotarat sa efectueze un nou studiu, care se afla inca in desfasurare. Rezultatele preliminare, oricat de incomplete ar parea ele la prima vedere, par a impune o noua perspectiva asupra tratamentului si prevenirii hemoroizilor. De ce? Pentru ca s-a demonstrat clinic ca rasa alba este cea mai predispusa la a dezvolta boala hemoroidala, ca femeile insarcinate se prezinta aproape intotdeauna cu hemoroizi la medicul curant, in al treilea trimestru de sarcina si ca varsta influenteaza clar aparitia acestor inflamatii ale venelor anorectale.

In primul rand, este bine cunoscut de catre comunitatea medicala faptul ca persoanele care apartin rasei albe au probleme vasculare mai accentuate decat cele din oricare alta rasa. Motivul este unul genetic si are legatura strans cu zona globala in care rasa alba s-a dezvoltat, cu diferiti factori socio – economici si cu factori de mediu. Practic, explicatia suna in felul urmator: datorita faptului ca rasa alba s-a dezvoltat predominant intr-un climat temperat, corpul uman a preferat sa aleaga calea de mijloc in propria lui evolutie. Astfel, peretele vaselor sangvine este de dimensiune medie, cu tendinte puternice de subtiere la cel mai mic dezechilibru.

In legatura cu femeile insarcinate, explicatia este la fel de simpla si provine din insasi definitia hemoroizilor ca inflamatii ale venelor anorectale. Corpul femeilor insarcinate in al treilea trimestru genereaza o valoare a presiunii mult peste limitele normalului. Toata aceasta presiune se focalizeaza pe zona lombara si, mai jos, in canalul rectal. Prin urmare, o data cu inaintarea in sarcina, inflamarea venelor anorectale devine din ce in ce mai evidenta si deranjanta, pana in momentul in care femeia se prezinta la medic. Solutiile sunt doar temporare, doar de ameliorare a simptomelor. De obicei, in momentul in care pacienta a nascut, hemoroizii de care sufera incep sa involueze.

In final, varsta ramane singurul factor care conteaza cu adevarat. Un pacient poate fi de orice rasa, sex si clasa sociala, dar in momentul in care a trecut de varsta de 45 de ani, posibilitatea de a dezvolta hemoroizi creste exponential cu fiecare decada care trece. Astfel, persoanele intre 35 si 45 de ani se prezinta cu hemoroizi doar daca aparitia acestora implica si o cauza genetica. Intre 45 si 65 de ani, este practic inevitabil ca o persoana sa nu sufere din cauza acestei boli, chiar daca exista o singura criza hemoroidala in acesti 20 de ani sau chiar daca hemoroizii nu prezinta nici un simptom, deci persoana nu a fost diagnosticata.