Efectele hemoroizilor asupra sanatatii

Boala hemoroidala este una din bolile care pot fi considerate usoare. Nu afecteaza cu adevarat existenta pacientului decat atunci cand acesta intra intr-o criza hemoroidala. Din pacate, in acel moment, viata persoanei respective este complet modificata pentru intreaga perioada de timp cat dureaza criza. Efectele hemoroizilor asupra sanatatii sunt multiple, dar nu neaparat importante sau, surprinzator, negative. Da, exista anumite efecte ale hemoroizilor asupra sanatatii omului care sunt, pe termen lung, benefice.

In primul rand, un pacient care sufera de hemoroizi prezinta cel putin doua probleme de sanatate adiacente: constipatia si diareea. In legatura cu acestea, se pot spune urmatoarele lucruri in mod cert: diareea este o cauza directa si bine cunoscuta a agravarii bolii hemoroidale, iar constipatia joaca atat rol de cauza a hemoroizilor, cat si de efect al acestora. Daca un pacient sufera de diaree pe o perioada lunga de timp sau daca aceasta problema este acuta, dar foarte intensa, atunci venele anorectale, deja usor inflamate, se pot inflama mult mai tare si, in cazuri extreme, se pot fisura, iar aceasta poate conduce la sangerari. In cazul in care pacientul sufera de constipatie acuta, declansarea unei crize hemoroidale este putin probabila. Din pacate, majoritatea suferinzilor prezinta forme de constipatie cronica, legate direct de existenta hemoroizilor. Durerea cauzata de criza hemoroidala duce la imposibilitatea eliminarii bolului fecal in timpul fiziologic normal, prin urmare, conduce la constipatie cronica. Pe de alta parte, constipatia cronica a unui pacient conduce la necesitatea aplicarii unei forte de contractie mult mai mare la nivelul rectului pentru eliminarea unui bol fecal intarit. Este evident ca o forta de contractie marita, aplicata la nivelul rectului, in mod constant, duce la aparitia hemoroizilor sau la agravarea bolii hemoroidale deja existente.

Alte efecte ale hemoroizilor asupra sanatatii unui pacient sunt legate de principalele simptome ale bolii hemoroidale. In primul rand, persoanele afectate de aceste inflamatii ale venelor anorectale acuza dureri intense, aproape paralizante in crizele hemoroidale. Organismul unei astfel de persoane se afla permanent sub stres, incercand sa prevada urmatorul stimul dureros si directionand toate resursele spre a-l combate eficient. Asta inseamna ca acea persoana se va concentra mult mai greu, va fi nervoasa, va fi usor iritabila si, mai ales, va da mult mai putin randament in viata de zi cu zi. De asemenea, durerea la nivelul rectului este un mare inconvenient pentru persoanele care lucreaza in meserii sedentare, deoarece nu pot sta asezate foarte multa vreme.

Sangerarile care insotesc, de obicei, durerile foarte mari pot cauza neplaceri intr-un spatiu public, dar si intr-unul privat. Totodata, daca sangele pierdut este in cantitate mica, dar sangerarea este constanta, asta poate conduce la senzatii de slabiciune, la anemie si, in cazuri grave, chiar la pierderea cunostintei.

Vorbind despre efectele benefice ale hemoroizilor, putem folosi un singur cuvant: dieta. De obicei, pentru a combate inflamarea venelor anorectale, specialistii recomanda o dieta adecvata. In general, aceasta dieta conduce la scaderea in greutatate, la scaderea glicemiei si a colesterolului si la un indice de confort ridicat. Prin urmare, un pacient care sufera de hemoroizi poate, intr-un final, sa elimine si posibilitatea unei alte crize hemoroidale, dar si sa isi imbunatateasca stilul de viata.