Tratarea hemoroizilor cu ajutorul medicinei chinezesti

Hemoroizii nu sunt o boala care sa prefere o anumita regiune a lumii, o anumita clasa sociala, o anumit varsta sau un anumit sex. Prin urmare, practic oricine poate suferi de hemoroizi. Medicina traditionala a dezvoltat metode de a ameliora simptomele acestei boli si de a o vindeca, dar acestea sunt solutii moderne la o problema foarte veche. Primii care au oferit vreun fel de explicatie in legatura cu hemoroizii sunt chinezii. Tratatele de medicina de acum mai bine de doua milenii descriu boala hemoroidala in amanunt, explicand surprinzator de corect posibilele sale cauze, simptomele, dar si tratamentul ce trebuie urmat.

Chiar daca explicatia chinezilor pentru hemoroizi trece mai mult in zona ezotericului, ei identifica doua categorii de pacienti care sunt predispusi la aparitia acestei boli: persoanele care sufera de constipatie cronica si femeile insarcinate. Totodata, medicii chinezi observa diversele tipuri de hemoroizi si impart evolutia bolii in trei categorii mari:

  • Faza I: venele anorectale sunt inflamate, dar nu foarte mult. Hemoroizii sunt, inca, in formare, ei nu sunt durerosi. Singurul simptom pe care il pot prezenta este sangerarea la defecatie. De asemenea, aceasta faza se aplica doar hemoroizilor interni.
  • Faza II: inflamarea venelor anorectale este evidenta, iar in momentul defecatiei, hemoroizii sunt impinsi la exteriorul corpului, sangerand abundent. Totusi, ei se retrag in interiorul canalului rectal dupa incheierea procesului de eliminare a materiilor fecale. De asemenea, aceasta faza se aplica si hemoroizilor externi, pe care chinezii nu ii deosebesc de cei interni. Ei considera ca hemoroizii externi sunt, pur si simplu, hemoroizi interni care nu mai pot fi retractati la locul lor initial. Prin urmare, in viziunea medicinei chinezesti, hemoroizii externi sunt o agravare a hemoroizilor interni.
  • Faza III: hemoroizii interni nu mai pot fi retractati involuntar, ei trebuie manevrati spre interiorul canalului rectal de catre pacient. In aceasta faza, venele anorectale sunt foarte inflamate, orice miscare poate produce ruperea lor si sangerarea abundenta. Mai mult, chiar si stranutul sau tusea pot duce la dureri puternice si, uneori, chiar la hemoragii.

Diagnosticul hemoroizilor in medicina chinezeasca se face de catre pacient, iar tratamentul este prescris de catre un medic, dar doar dupa descrierea simptomelor de catre suferind. Prin urmare, tratamentul hemoroizilor in medicina chinezeasca include:

  • Bai caldute, dar nu fierbinti: de obicei, in apa de baie se adaugau foarte multe flori de papadie. Chinezii considerau ca acestea au rol cicatrizant si ca pot ajuta la stoparea sangerarii.
  • Comprese aplicate direct pe locul afectat: erau recomandate comprese din plante care pot parea surprinzatoare pentru medicina actuala, fie ea si bazata pe proprietatile regnului vegetal. De exemplu, se aplicau comprese din crizanteme, schizandra si din ghimber pe locul cu pricina, de patru ori pe zi.
  • Aplicarea de alifii pe locul afectat: chinezii au identificat cu succes plantele care pot ajuta la tratarea hemoroizilor si le-au incorporat, relativ repede, in forme farmaceutice ce puteau fi distribuite, vandute, utilizate si pastrate mult mai usor. Una din aceaste alifii continea toate plantele numite mai sus si purta numele de „Amestec vindecator”.