Hemoroizii externi

Definitia definitiva si unanim acceptata a hemoroizilor este urmatoarea: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Ce nu spune aceasta definitie este ce fel de inflamatii ale venelor de la nivelul rectului si, mai ales, unde sunt pozitionate aceste vene. Prin urmare, este binevenita o completare a acestei definitii: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale, inflamatii care se pot dezvolta atat in interiorul canalului rectal, cat si la exteriorul acestuia. Astfel, se poate discuta de doua tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni si hemoroizi externi.

Marea majoritate a populatiei afectate de hemoroizi sufera de hemoroizi interni, iar cei mai multi dintre oameni nici macar nu stiu acest lucru. De ce? De obicei, daca hemoroizii nu sunt excesiv de inflamati sau iritati de diverse surse externe, ei nu prezinta simptome semnificative. Prin urmare, o mare parte a suferinzilor nu se trateaza niciodata la timp. Din pacate, asta duce la complicatii si la aparitia celei de-a doua clase de hemoroizi: hemoroizii externi.

Despre hemoroizii externi se pot spune multe lucruri, dar specialistii nu se pot pune de acord in legatura cu adevarata lor cauza. Pe de o parte, sunt anumiti medici care sustin ca hemoroizii externi sunt o complicatie a hemoroizilor interni, pe cand altii sunt de parere ca aparitia hemoroizilor externi nu are nimic de a face cu hemoroizii interni. Surprinzator sau nu, cercetarile clinice din ultimul deceniu sustin ambele variante. Concluzia oamenilor de stiinta a fost una cat se poate de logica: exista doua tipuri de hemoroizi externi.

Hemoroizii externi clasici reprezinta o inflamare a venelor anorectale aflate la exteriorul rectului sau in apropierea anusului, ceea ce conduce la aspectul bine cunoscut. Acest tip de hemoroizi este cel mai usor de detectat, deoarece este si singurul care are simptome pregnante din primul moment. De exemplu, imediat ce hemoroizii externi s-au format, pacientul simte o senzatie de disconfort la nivelul rectului, mai ales in timpul defecatiei. Daca asta nu este suficient pentru a-l alarma, hemoroizii externi au tendinta de a sangera foarte repede, chiar si la cele mai mici atingeri. De asemenea, sunt singurul tip de hemoroizi care provoaca durere in momentul in care pacientul nu se afla in plina criza hemoroidala.

Pe de alta parte, hemoroizii externi cauzati de agravarea hemoroizilor interni prezinta cu totul alte simptome. De exemplu, in momentul in care hemoroizii interni si-au marit dimensiunile atat de mult incat ei nu mai incap in canalul rectal, vor incerca sa iasa in exterior. De obicei, in primele faze, venele anorectale inflamate se retrag inapoi in rect o data cu indepartarea factorului care a provocat aceasta reactie. Din pacate, in final, acest proces de retragere nu mai are loc, iar pacientul trebuie operat de urgenta pentru indepartarea venelor care cauzeaza intreaga problema.

In mod obisnuit, hemoroizii externi clasici pot fi tratati foarte usor. Exista unguente care pot fi aplicate direct pe zona afectata, reducand durerea, mancarimea si inflamatia. De asemenea, prin intermediul unor bai de sezut efectuate dupa indicatiile medicului curant, acest tip de hemoroizi poate dispare in trei saptamani. Daca suferindul respecta regulile de igiena corespunzatoare, sansele de reaparitie a hemoroizilor externi sunt minime.