Cum influenteaza fisurile anale aparitia hemoroizilor

Problema cu legatura dintre fisurile anale si hemoroizi este urmatoarea: nimeni nu stie cu siguranta daca fisurile anale sunt cauzate de hemoroizi sau daca ele pot cauza hemoroizi. Prin urmare, raportul cauza – efect este alterat intr-atat incat nu mai poate fi stabilit cu certitudine.

Totusi, adevarata intrebare este ce sunt fisurile anale si ce legatura au ele, totusi, cu hemoroizii? Raspunsul este cat se poate de simplu: fisurile anale sunt rupturi la nivelul mucoasei care inveleste canalul rectal la interior. Este bine de stiut ca fisurile anale nu sunt o problema grava, ci doar una dureroasa si ca rareori pot conduce la maladii serioase, cum ar fi cancerul rectal. In aceste cazuri rare, fisurile anale sunt doar unul din simptomele cancerului rectal, nu cauza lui. Totodata, fisurile anale acute sunt usor de tratat si nu necesita vreun fel de interventie specializata, ci doar tratament ambulatoriu, prescris, evident, de catre un specialist.

Cauzele fisurilor anale sunt mai putin ciudate decat ne-am putea astepta. Astfel, practic, fisurile anale apar la o intindere exagerata a canalului rectal fara o pregatire lenta anterioara a muschilor din aceasta zona. In momentul in care un pacient sufera de diaree repetata, canalul rectal este supus unor presiuni foarte mari, presiuni pentru care nu este pregatit, iar fisurile anale apar foarte repede. Adevarat este si faptul ca pacientii care sufera de constipatie cronica prezinta fisuri anale. De ce aceasta contradictie? Raspunsul este simplu: pe de o parte, eliminarea rapida a bolului fecal duce la o rupere a mucoasei anale, dar, pe de alta parte, o eliminare foarte lenta a unor materii fecale foarte dure prezinta un potential mult mai mare de afectare al mucoasei anale. Prin urmare, pacientii care sufera de diaree repetata vor prezenta fisuri anale acute, iar cei care sufera de constipatii vor prezenta fisuri anale cronice.

O intrebare interesanta este daca hemoroizii pot cauza fisuri anale. Adevarul este ca da, le pot cauza. De ce? Hemoroizii reprezinta, de fapt, vene anorectale puternic inflamate. Prin urmare, in momentul in care aceste vene se inflameaza, ele vor impinge mucoasa rectala la exterior. Una din principalele simptome a hemoroizilor este sangerarea de la nivel rectal. Chiar daca vena anorectala se fisureaza, sangele nu va putea ajunge in canalul rectal decat daca mucoasa anala propriu – zisa este rupta. Astfel, se poate spune ca una din cauzele fisurilor anale este boala hemoroidala.

Exista, insa, specialisti care afirma ca existenta fisurilor anale netratate poate conduce la hemoroizi. Teoria este relativ controversata si nedovedita clinic foarte convingator pana in momentul de fata. Motivele care, cel putin in teorie, sustin aceasta idee sunt faptul ca, o data cu fisurarea peretelui anal, diferiti agenti patogeni pot afecta canalul rectal. Astfel, pot trece bacterii sau agenti alergeni din materiile fecale spre venele anorectale, ceea ce poate duce la inflamarea lor si la aparitia hemoroizilor. Este complicat de stabilit daca aceasta inflamare poate avea loc fara o inflamare preexistenta sau daca se poate produce pana la un nivel care poate fi considerat un punct de aparitie al bolii hemoroidale.

Tratamentul fisurilor anale se poate face atat ambulatoriu, pentru cele acute, cat si prin interventie chirurgicala pentru cele cronice. De obicei, interventia chirurgicala se face o data cu aceea de reducere a hemoroizilor.