Legatura dintre boli de inima si hemoroizi

Legatura dintre bolile de inima si hemoroizi pare a fi relativ complicat de explicat. Da, ea exista. Da, nu tinde sa fie o lectie importanta in cartile de specialitate ce trateaza bolile de inima pentru ca adevarul este ca atunci cand un pacient sufera de o problema cardiaca, ultima sa problema este aparitia hemoroizilor. Cel putin in teorie. In practica, lucrurile s-au dovedit a fi diferite: un cardiac trebuie sa fie ferit de orice fel de discomfort, durere exagerata sau stres, iar boala hemoroidala le cauzeaza pe toate trei. Prin urmare, legatura dintre bolile de inima si hemoroizi a inceput sa fie studiata intens in ultimii ani.

Hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale, iar bolile de inima au drept componenta esentiala probleme cu fragilitatea vaselor de sange. Astfel, legatura dintre cele doua patologii incepe sa fie usor de observat: fragilitatea peretilor vaselor de sange conduce la aparitia hemoroizilor si, mai ales, la complicarea acestei boli. Daca hemoroizii pot fi provocati de foarte multe alte cauze, inclusiv de cauze genetice, de mediu sau de nutritie, fisurarea venelor hemoroidale supra – inflamate se produce strict din cauza fragilitatii vaselor de sange. Cu cat peretele venelor este mai subtire, cu atat fisura se produce mai devreme in evolutia bolii hemoroidale. Acest lucru poate reprezenta si un lucru pozitiv, dar si unul negativ. Aspectul pozitiv este semnificativ, deoarece, in anumite cazuri, fisurarea hemoroizilor fara nici un fel de motiv aparent poate conduce, surprinzator, la un diagnostic de fragilitate capilara avansata si, prin urmare, la o posibilitate de identificare a unei boli cardiace aflata intr-un stadiu incipient.

Daca venele anorectale inflamate se fisureaza, se declanseaza criza hemoroidala. Primul lucru care trebuie cunoscut la inceputul unei astfel de crize este ca, daca pacientul este cardiac si prezinta un risc ridicat de infarct de miocard datorita factorilor de stres, trebuie intervenit imediat pentru ameliorarea durerii. Unii cardiaci au un prag ridicat de durere, dar totusi nu trebuie riscata generarea unui preinfarct sau chiar, in cazuri mai grave, a unui infarct. De asemenea, datorita dezechilibrului care se produce la nivelul sistemului nervos central atunci cand corpul inregistreaza o multitudine de stimuli durerosi, exista posibilitatea aparitiei unui atac cerebral masiv, care conduce, de obicei, la decesul pacientului. Toate acestea se pot intampla datorita unei crize hemoroidale.

De asemenea, tratamentul fragilitatii vaselor de sange functioneaza atat asupra vaselor mari din corpul uman, cat si asupra celor mai mici, cum sunt venele anorectale. Astfel, pacientilor care sufera de ambele patologii li se recomanda tratamentul cu bioflavonoide. Aceste substante sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a intari matrixul celular de la nivelul peretilor vaselor de sange si, prin urmare, de mari densitatea acestora si a micsora posibilitatea fisurilor. Totusi, este bine de stiut ca bioflavonoidele nu sunt recomandate in anumite boli ale sistemului circulator, cum ar fi ateroscleroza, pentru ca in aceasta patologie, vasele de sange au nevoie de o elasticitate deosebita, care nu este asigurata prin ingrosarea peretilor. De asemenea, tot in legatura cu tratamentul comun al celor doua tipuri de boli, trebuie retinut faptul ca, in plina criza hemoroidala, durerea pe care o simt bolnavii este foarte intensa. Analgezicele sistemice sunt, in general, inutil de administrat, pentru ca nu actioneaza pana la nivelul canalului rectal, iar cardiacilor le sunt interzise in doze mari. Analgezicele locale au un efect mult mai bun si mai de lunga durata. Ginkgo Biloba este de asemenea un supliment nutritiv recomandat de medici.