Cauzele hemoroizilor

Hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Definitia pare foarte simpla si boala pare sa nu creeze probleme adevarate suferinzilor, dar realitatea este extrem de diferita. In primul rand, este bine de stiut faptul ca durerea dintr-o criza hemoroidala este caracterizata ca fiind mai intensa decat durerea ce apare in litiaza biliara sau in litiaza renala. Apoi, pacientii care sufera de hemoroizi prezinta un permanent discomfort in zona anala, fie ca se afla in criza hemoroidala sau nu. O alta problema cu care se confrunta acesti oameni sunt sangerarile masive, care sunt cauzate de fisurarea venelor anorectale inflamate. Din fericire, sangerarile sunt abundente, dar nu periculoase, pentru ca se elimina, practic, doar sangele care se afla in portiunea inferioara formatiunii ce obstrueaza vasul de sange.

Cauzele hemoroizilor sunt, pana in momentul de fata, unele dintre cele mai mari dileme ale medicinei moderne, fiind foarte disputate si controversate. Totusi, exista cateva lucruri care sunt sustinute in mod unanim de intreaga comunitate medicala internationala. Astfel, didactic vorbind, cauzele hemoroizilor sunt urmatoarele:

  • Constipatia: primul lucru care trebuie stiut despre constipatie este faptul ca ea poate fi considerata atat cauza, cat si efect al bolii hemoroidale. Cum este posibil asa ceva? Raspunsul este simplu: pe de o parte, constipatia poate fi provocata de foarte multi factori, printre care se numara alimentatia incorecta, sedentarismul, diverse patologii asociate si varsta. Daca un pacient este constipat, bolul fecal pe care il formeaza la nivelul intestinului gros este de dimensiuni foarte mari. De asemenea, nu doar marimea bolului fecal este problema, ci si consistenta lui ridicata, asemanatoare unei bucati de plastilina intarita. Aceste materii fecale vor trece prin canalul rectal, dar trecerea lor va crea mici traumatisme la nivelul dermului ce acopera muschii rectului. Microtraumatismele se vor vindeca de cateva ori, dar, o data cu repetarea evenimentului, acestea vor evolua in inflamatii ale venelor anorectale, cunoscute in mod comun sub denumirea de hemoroizi. Pe de alta parte, constipatia poate fi cauzata de hemoroizi deoarece, in cazul unui pacient care sufera de o inflamatie minora, dar permanenta a venelor anorectale, acesta va prezenta o durere surda, de intensitate redusa, dar constanta, care va provoca rarirea frecventei actului defecatiei, tocmai pentru a evita cresterea in intensitate a durerii.
  • Mostenirea genetica: un studiu recent a demonstrat ca hemoroizii afecteaza generatii intregi ale aceleiasi familii, ca si cum ar exista o gena a bolii hemoroidale, transmisa de la mama la fiica si de la tata la fiu. Totusi, un alt studiu, efectuat pe perioade mai lungi de timp, aduce o cu totul alta interpretare acestei idei si anume faptul ca hemoroizii ar fi, in realitate, o boala de mediu. Astfel, familii intregi ar suferi de hemoroizi nu datorita genelor comune, ci datorita faptului ca traiesc in aceiasi casa, mananca aceiasi mancare si au aceleasi obiceiuri in legatura cu sportul si viata de zi cu zi. Din pacate, sansele ca oricare dintre teorii sa fie confirmata sau infirmata sunt relativ mici, pentru ca familiile ce au facut parte din studiu fac parte din clasa de mijloc a Statelor Unite ale Americii si nu au posibilitatile financiare pentru a-si schimba in totalitate stilul de viata.