Hemoroizi prolabati

Boala hemoroidala poate fi definita drept o inflamatie a venelor anorectale. Este una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate ce afecteaza aparatul digestiv inferior si una dintre cele mai predispuse la dezvoltarea de complicatii foarte severe. De obicei, atunci cand pacientii aud cuvintele “complicatii severe”, se gandesc imediat la aparitia unei forme de cancer ca urmare a evolutiei bolii de care sufera. In cazul hemoroizilor, sansele ca ei sa degenereze in cancer anal sunt foarte mici, acesta fiind cauzat de cu totul alti factori. Totusi, trebuie retinut faptul ca aceste inflamatii ale venelor anorectale pot cauza suficient de multe probleme incat sa se incadreze la categoria de complicatii foarte severe, daca nu sunt tratati la timp si in mod corespunzator.

Prima si cea mai raspandita dintre complicatiile bolii hemoroidale o reprezinta hemoroizii prolabati sau prolapsati. Am definit mai sus hemoroizii drept inflamatii ale venelor anorectale. Dar ce se intampla atunci cand aceste inflamatii continua sa se mareasca, iar canalul rectal nu se mai largeste? Raspunsul este simplu: venele inflamate vor migra in exteriorul acestui canal si vor crea “pungi hemoroidale”, cunoscute sub numele de hemoroizi prolabati. Acesti hemoroizi prolapsati sunt un adevarat pericol pentru sanatatea pacientului deoarece, in general, se fisureaza foarte repede. Pacientul sangereaza foarte mult, simte o durere intensa, ascutita si care nu ii mai permite sa faca nici o miscare. Astfel, hemoroizii prolabati sunt considerati urgente chirurgicale si sunt eliminati prin interventie chirurgicala in cel mult douazeci si patru de ore de la formare. In toata aceasta perioada, pacientului i se administreaza tranchilizante si analgezice foarte puternice pentru a incerca degenerarea starii lui de sanatate datorita stresului intens cauzat de durere. Exista cazuri documentate in literatura de specialitate care vorbesc de pacienti ce au suferit infarcturi de miocard in cateva ore de la declansarea crizei hemoroidale.

Care sunt simptomele care pot indica formarea hemoroizilor prolapsati?
In primul rand, durerea pe care bolnavul o simte in momentul defecatiei devine evidenta si atunci cand acesta petrece foarte mult timp in pozitie sezanda. Partea superioara a corpului exercita o presiune deosebita asupra oaselui si muschilor bazinului, asigurand cresterea presiunii si la nivelul canalului rectal. Inflamatia venelor anorectale exercita deja o presiune puternica din interior, iar adaugarea unei presiuni exterioare conduce la aparitia unei dureri surde, dar intense, care initial este greu de localizat, dar a carei locatie devine din ce in ce mai evidenta o data cu trecerea timpului. In al doilea rand, pacientul trece printr-o senzatie de discomfort al zonei anale, discomfort care se manisfesta mai ales cand persoana in cauza se afla asezata in decubit lateral. Practic, asezat intr-o parte, pacientul obliga muschii canalului rectal sa apese pe venele inflamate si, prin urmare, sa le preseze. Daca din aceasta pozitie, suferindul simte o senzatie de discomfort si chiar, in anumite cazuri, poate preciza exact unde se afla inflamatia, atunci criza de hemoroizi prolabati este pe cale sa inceapa.

Tratamentul chirurgical al hemoroizilor prolabati poate fi considerat exagerat de anumiti pacienti, care doresc, poate, sa incerce o terapie alternativa. Adevarul este ca, fara drenarea cheagului de sange care se formeaza la exteriorul corpului o data cu colapsul venelor hemoroidale, nici un fel de terapie alternativa nu functioneaza. Totusi, este bine de stiut ca dupa aceasta drenare, o interventie chirurgicala minora in esenta, cicatrizantele de origine vegetala functioneaza excelent, iar analgezicele naturale au efectul scontat.