Hemoroizii si stilul de viata

Stilul de viata al oricarui om are o influenta puternica asupra organismului sau si, implicit, asupra sanatatii sale. Prin urmare, orice stres aditional, orice modificare necorespunzatoare semnificativa in dieta zilnica, orice eliminare a sportului in avantajul oricaror alte activitati si orice ora petrecuta la birou, pe scaun, conduc la o agravare a starii de sanatate a persoanei in cauza. Evident, exista afectiuni care sunt mai mult sau mai putin influentate de stilul de viata al persoanei in cauza. Printre cele mai puternic influentate se afla si boala hemoroidala. Cauza reala, fiziologica a acestei afectiuni ramane necunoscuta pana in momentul de fata, dar mediul medical international a stabilit ca modificarea stilului de viata a pacientului, de la necorespunzator spre foarte sanatos, conduce la o ameliorare vizibila si, de cele mai multe ori, permanenta a simptomelor bolii hemoroidale.

Stil de viata sanatos

Ce includ medicii in expresia „modificarea stilului de viata” atunci cand vine vorba de hemoroizi? Raspunsul este simplu: in primul rand, se recomanda pacientului o dieta noua, ce cuprinde toate principiile alimentare necesare unei persoane, atat cantitativ, cat si calitativ, calculate strict in legatura cu greutatea actuala si cu gradul de efort depus de suferind, pentru a asigura o functionare corecta si continua a sistemului digestiv, dar si pentru a induce o scadere in greutate treptata, la pacientii supraponderali. Initial, dieta nu este foarte diferita de cea cu care s-a obisnuit persoana in cauza, pentru a nu induce un refuz total din partea pacientului. Se elimina mancarurile foarte grase, mancarurile prajite, bauturile carbogazoase si alcoolul. Apoi, dupa aproximativ sase saptamani, atunci cand pacientul revine la un control medical, este recomandata o dieta imbunatatita, din care se scot painea alba, citricele, fructele si legumele proaspete, precum si carnea de porc si de oaie. Fructele si legumele proaspete sunt interzise unor pacienti care sufera de afectiuni ale tractului digestiv deoarece ele fermenteaza foarte repede la nivelul stomacului si intestinului subtire si cauzeaza un peristaltism intestinal ridicat, ceea ce conduce la dureri intense. Painea alba trebuie inlocuita cu paine neagra, simpla, sau paine integrala, pentru a micsora consumul de glucide pure, foarte greu de biotransformat in organism. Carnea de porc si carnea de oaie sunt foarte consistente, cu un continut ridicat in proteine animale si ingreuneaza tranzitul digestiv pentru aproape o saptamana de la consum. Se inlocuiesc cu carne de vita slaba, carne de pui si carne de curcan. Alcoolul cauzeaza o deshidratare profunda a organismului, ceea ce conduce la o modificare a consistentei bolului fecal, adica la un bol fecal tare, lucios si care produce durere puternica la eliminare, iar bauturile carbogazoase introduc aer in interiorul tubului digestiv, blocand formarea efectiva a bolului fecal.

Un al doilea aspect important al modificarii stilului de viata ca forma de terapie antihemoroidala il reprezinta introducerea unui program de exercitii fizice zilnice. Astfel, pacientul trebuie sa execute anumite exercitii in fiecare zi, fara sa varieze tipul de miscare fizica si numarul de repetari fara aprobarea medicului curant. Motivul este simplu: un anumit tip de miscare conduce la imbunatatirea tranzitului digestiv, pe cand un alt tip de miscare poate sa induca o fisurare a venelor anorectale inflamate, ceea ce transforma hemoroizii inflamati in hemoroizi sangeranzi, considerati o urgenta medicala. De cele mai multe ori, exercitiile fizice efectuate de pacienti sunt foarte lente, obligand la mentinerea unei pozitii timp de cateva minute pana la jumatate de ora. Persoana in cauza invata sa isi controleze corpul, sa isi stabilizeze intreaga musculatura si, nu in cele din urma, sa fie rabdatoare cu propriul organism. Cele mai recomandate sporturi sunt yoga, tai – chi si tae – bo, pe cand fitness – ul si sporturile de contact sunt complet interzise. Inotul este importand pentru mentinerea tonusului muscular, dar trebuie practicat cu masura, pacientul fiind limitat la a inota doar de doua ori pe saptamana, timp de o ora, pentru a cauza fisurarea hemoroizilor interni.