Hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. In general, ei pot fi cu usurinta identificati la persoanele care sufera de o problema a motilitatii tractului digestiv, cauzata de o alimentatie deficitara, de o sarcina care avanseaza sau de lipsa de exercitiu fizic. Chiar daca nu pare o afectiune grava, este bine de stiut ca durerea resimtita de pacient in perioada crizelor hemoroidale este considerata a fi la fel sau chiar mai intensa decat cea indusa de declansarea unui episod de litiaza biliara sau de litiaza renala. De asemenea, pacientul traieste intr-o stare permanenta de discomfort in zona inferioara a tractului digestiv. Dupa o lunga perioada in care persoana in cauza a suferit de hemoroizi, i se modifica starea generala: pacientul devine irascibil, deprimat, retras si, in anumite cazuri, poate refuza orice tip de tratament, chiar daca este relationat cu boala hemoroidala sau nu. Pentru a evita ajungerea in aceasta situatie, in momentul in care pacientul este diagnosticat cu boala hemoroidala, trebuie sa respecte cu strictete terapia indicata de medicul curant, care include atat tratamentul in sine, cat si o modificare a stilului de viata.
Printre cele mai populare elemente eliminate din dieta unui pacient care sufera de hemoroizi este alcoolul. La intrebarea daca pacientul poate consuma o anumita cantitate de alcool sau anumite tipuri de alcool, raspunsul este, cu certitudine, negativ. Alcoolul trebuie sa dispara in totalitate din alimentatia bolnavului. De asemenea, se prefera ca orice produse obtinute cu
alcool sau din alcool sa fie consumate cu prudenta si in cantitati mici. Motivul este simplu: alcoolul are proprietati deshidratante, fiind vinovat de o scadere brusca a peristaltismului intestinal. Din pacate, aceasta modificare a functionarii sistemului digestiv nu poate sa conduca decat la constipatie, care este, dupa cum bine se stie, principala cauza a aparitiei hemoroizilor. Daca pacientul nu poate sa respecte cu strictete aceasta regula, este bine de stiut ca are voie sa consume pana in 500 de ml de alcool de concentratie scazuta, preferabil sub forma de de bere nerafinata sau vin rosu. Berea rafinata conduce la o diureza ridicata, iar vinul alb este mult prea acid, putand sa cauzeze o intreaga pleiada de probleme digestive, de la reflux gastro – esofagian la crampe intestinale. Totodata, se recomanda ca cei 500 de ml de alcool sa nu fie consumati in mai putin de o zi. Daca persoana in cauza poate sa bea cate o jumatate de pahar de vin rosu de luni pana vineri, la masa de pranz, atunci organismul sau poate sa metabolizeze alcoolul suficient de repede incat sa nu se produca modificari grave ale procesului digestiv.
Exista anumite terapii antihemoroidale in care alcoolul, chiar si sub forma de vin rosu sau bere nerafinata, este complet containdicat. De exemplu, daca pacientul trebuie sa treaca printr-o interventie de eliminare sau de ligaturare a venelor anorectale inflamate, orice consum de alcool trebuie sistat cu cel putin o saptamana inainte de interventie in sine. Motivul este simplu: chiar si pentru procedurile nechirurgicale, pacientul se afla sub anestezie. Daca se vorbeste despre anestezia locala, folosita frecvent pentru interventiile nechirugicale, interactia dintre alcool si substanta cu efect anestezic este mai mica. Totusi, ea poate cauza modificari ale ritmului cardiac, ceea ce poate fi o adevarata problema pentru persoanele ce sufera de hipertensiune arteriala. Atunci cand pacientul va intra in operatie sub anestezie generala, alcoolul aflat inca in corp va potenta efectul anestezicului si persoana in cauza poate sa sufere un bloc atrio – ventricular sever, un colaps pulmonar sau un colaps al sistemului vascular, toate avand posibilitatea de a ii fi fatale. Pentru a asigura eliminarea completa a alcoolului si a metabolitilor lui, medicul curant poate sa administreze pacientului o serie de perfuzii. In general, perfuziile contin substante farmacologic neutre si rolul lor este acela de a induce o diureza crescuta si de a neutraliza metabolitii toxici ai alcoolului etilic.