Boala hemoroidala este considerata a fi una dintre cele mai comune afectiuni de care sufera o mare parte din populatia globului. In general, este o boala a celor care sunt sedentari, care sufera de diverse boli asociate, in special afectiuni ale sistemului vascular si ale sistemului digestiv, dar si a celor care sunt supraponderali. Nu este o boala moderna si nu este o afectiune care sa nu fi fost studiata pana in prezent. Desi cauzele hemoroizilor raman incerte, exista scheme de tratament bine stabilite, care si-au demonstrat eficienta de-a lungul anilor. In toate variantele de terapie impotriva hemoroizilor, exista o singura constanta: pacientul trebuie sa efectueze o serie de bai calde de sezut, cu diverse scopuri. In general, baile calde au rolul de a curata foarte bine zona afectata, dar si de a relaxa muschii incordati si de a reduce inflamatia canalului rectal. In cazul unui pacient care trece printr-o criza hemoroidala, baile calde au si rol analgezic, dar si rol antihemoragic si cicatrizant.
Baile calde se pot face cu apa fiarta si racita pana la o temperatura adecvata, cu infuzie de diverse plante medicinale cu proprietati antihemoroidale, dar si cu solutii si suspensii medicamentoase. Daca lichidul preferat este apa, trebuie tinut minte ca procesul de fierbere si racire a apei utilizate la spalare este obligatoriu. Apa comuna, cea care se gaseste in sistemul de alimentare cu apa al oraselor, poate sa contina o serie de impuritati de origine chimica, fizica sau microbiologica. Aceste impuritati sunt foarte periculoase pentru un pacient care prezinta o rana deschisa, cum este un hemoroid sangerand sau unul foarte inflamat. Prin urmare, apa se va fierbe timp de treizeci de minute, asigurandu-ne ca lichidul depaseste temperatura de 120°C pentru cel putin cincisprezece minute din aceasta perioada, apoi se lasa sa se raceasca pana ajunge sa aiba cu cateva grade mai mult decat atmosfera inconjuratoare. In general, se prefera ca spalarea sa se faca intai cu apa, in mod obligatoriu, si apoi cu diverse alte tipuri de solutii. Dupa uscarea cu grija a locului afectat, folosind un prosop foarte moale si doar prin presare usoara, se aplica urmatoarea faza a tratamentului, de obicei o crema sau un unguent cu efect antihemoroidal.
Atunci cand se efectueaza bai calde cu infuzie de plante medicinale, trebuie tinut cont de cateva reguli. In primul rand, infuzia in sine trebuie preparata dupa indicatiile medicului sau ale farmacistului care elibereaza ceaiul. Apoi, lichidul obtinut la finalul procesului de infuzare trebuie filtrat de mai multe ori, prin filtre de diferite calitati. Este bine sa se inceapa cu un filtru din tifon sau din vata si sa se ajunga la palnii de filtrare foarte fine. De ce este necesara aceasta etapa? Pentru a elimina posibilitatea existentei unor particule straine, care ar putea conduce la agravarea problemei initiale. Mai mult, trebuie ca pacientul sa stie foarte bine ce fel de planta medicinala sa foloseasca pentru baile calde de sezut, pentru ca exista anumite incompatibilitati intre componentele chimice ale unor plante medicinale si substantele incorporate intr-un unguent antihemoroidal. De exemplu, daca unguentul impotriva hemoroizilor contine corticosteroizi, este complet interzisa folosirea ceaiului de scoarta de castan pentru baile de sezut, insa se poate utiliza infuzia de coada soricelului sau infuzia de coada calului.
Exista mai putine solutii medicamentoase ca atare care ar putea fi folosite pentru baile calde antihemoroidale. De obicei, aceastea contin substante analgezice, antiseptice si antihemoragice care se dizolva cu usurinta in apa si care sunt stabile pana la temperatura de 50°C, ceea ce limiteaza foarte mult paleta de posibilitati. Se prefera, insa, folosirea pulberilor antihemoroidale. Astfel, pacientului ii este prescris un anumit numar de pliculete de pulbere si ii este explicat modul in care ele trebuiesc folosite. In general, se fierbe apa comuna si se lasa la racit pana ajunge in jurul temperaturii de 70°C, moment in care se dizolva pulberea in apa. Se mai asteapta o vreme pana cand solutia de spalare obtinuta devine doar calduta si abia apoi se foloseste pentru baia de sezut corespunzatoare.
Se pot face tratamente si la diverse statiuni balneare. Totul este sa vreti!