Gradele hemoroiziilor

De cele mai multe ori, clasificarea tipurilor de hemoroizi se face dupa cateva criterii simple. De exemplu, dupa pozitia in canalul rectal, exista hemoroizi inferiori si hemoroizi superiori. Apoi, daca hemoroizii s-au dezvoltat in interiorul canalului rectal, ei sunt hemoroizi interni. Daca apar la exteriorul rectului, se numesc hemoroizi externi. Exista hemoroizi cauzati de un agent patogen, hemoroizi care apar doar in perioada de graviditate a unei femei si hemoroizi care au o componenta genetica. Intr-un final, exista un sistem de a clasifica hemoroizii dupa grade. Ce sunt gradele hemoroizilor si de ce sunt ele utile?

Gradele hemoroizilor sunt o impartire pur teoretica a tipurilor de hemoroizi identificate. Practic, ele stabilesc gravitatea bolii si descriu evolutia ei in timp. Sunt utilizate de catre medicii proctologi pentru a indica subtipul bolii hemoroidale de care sufera pacientul, atunci cand acesta doreste sa consulte un alt medic. Practic, gradele hemoroidale reprezinta o indicatie asupra tratamentului anterior, fie el medicamentos sau chirurgical,  si asupra posibilelor simptome pe care pacientul le poate prezenta. Exista patru grade hemoroidale principale, fiecare avand cateva subdiviziuni, si un grad atasat recent acestui sistem. In general, insa, se vorbeste despre:

  • Gradul 0: cunoscut de catre medici drept „faza preincipienta”, gradul 0 este cel mai nou grad din aceasta scara. Pana acum cincisprezece ani, acesta nu exista. La finele mileniului trecut, un grup de cercetatori japonezi au identificat, cu o certitudine care lipsea studiilor anterioare, o serie de factori care conduc la aparitia hemoroizilor. Printre acestia, se numara constipatia cronica, sedentarismul, varsta inaintata, starea de graviditate, viata sexuala si anumite boli asociate. Astfel, orice persoana in viata careia se poate identifica oricare dintre aceste cauze devine un pacient de gradul 0. Este modalitatea cea mai buna de a marca o persoana care se afla in pericol de a dezvolta boala hemoroidala si de a-i urmari evolutia, pentru a incerca oprirea hemoroizilor chiar inainte de aparitie.
  • Gradul I: hemoroizii sunt prezenti, dar nu sunt proeminenti. Se mai numeste si „faza incipienta”. Practic, venele anorectale au inceput procesul de inflamare, dar factorii proinflamatorii nu se gasesc in numar suficient de mare pentru a produce o modificare accentuata. De cele mai multe ori, singura modalitate de diagnosticare a hemoroizilor aflati in faza incipienta este o atenta investigatie medicala. In acest moment, pacientii nu simt discomfort la defecatie, nu prezinta sangerari si, mai ales, nu simt dureri ascutite.
  • Gradul II: inflamatia venelor anorectale este evidenta, dar nu este periculoasa. Pacientul nu a trecut prin nici o criza hemoroidala, peretii venelor anorectale nu sunt fisurati, hemoroizii nu sangereaza si zona rectala nu prezinta iritatii. Totusi, exista o anumita senzatie de discomfort in momentul defecatiei, mai ales daca persoana in cauza sufera de constipatie, senzatie care nu se diminueaza o data cu trecerea timpului, ci se accentueaza. Atunci cand discomfortul trece in durere, oricat de lipsita de intensitate ar fi si oricat de efemera, pacientul este afectat de hemoroizi de gradul III.
  • Gradul III: hemoroizii sunt foarte durerosi, de dimensiuni mari si au aspect pulsatil. In cazul unui bol fecal de dimensiuni ridicate, venele anorectale inflamate pot iesi din canalul rectal, iar introducerea lor la locul initial trebuie facuta manual. De asemenea, dupa o perioada de timp, hemoroizii vor deveni sangeranzi, ceea ce implica necesitatea unei interventii urgente. In general, hemoroizii de gradul III pot fi transformati in hemoroizi de gradul II doar printr-un regim alimentar strict, printr-o schimbare completa a stilului de viata sau printr-o serie de interventii chirurgicale.
  • Gradul IV: in acest moment, boala hemoroidala a trecut din faza cronica in faza acuta. Practic, hemoroizii de gradul IV apar doar in perioada crizelor hemoroidale. Sunt reprezentati de dureri constante, ascutite, imposibil de ignorat. Pacientii sangereaza, uneori abundent, uneori in cantitati mai mici, dar constante. Daca sangerarea nu se opreste dupa o zi, pacientul trebuie sa mearga la spital, pentru a i se cauteriza venele inflamate.