Hemoroizii la femei

Hemoroizii sunt una dintre cele mai comune probleme ale sistemului digestiv inferior, afectand mai mult de doua treimi din populatia globului, fara o preferinta evidenta pentru o anumita varsta, un anumit sex sau o anumita conditie sociala. Totusi,   s-a demonstrat ca, atunci cand se vorbeste despre conditii fiziologice normale, exista o sansa mai mare ca pacientul diagnosticat cu hemoroizi sa fie de sex masculin si peste varsta de cincizeci de ani. Desi, practic, barbatii sunt cei care dezvolta boala hemoroidala mai des decat femeile, hemoroizii reprezinta un pericol de sanatate mai important in cazul femeilor decat al barbatilor. Motivul este simplu: exista doua momente in care femeile pot dezvolta hemoroizi, ambele atunci cand se afla in stari fiziologice modificate de la normal. In primul rand, femeile insarcinate in ultimul trimestru sunt inalt predispuse la aparitia de hemoroizi, de cele mai multe ori sangeranzi si foarte durerosi. Apoi, femeile care sufera de interventii chirurgicale in zona abdomenului inferior vor prezenta o scadere vizibila a motilitatii intestinale si, prin urmare, a tranzitului digestiv, ceea ce conduce, in cateva luni, daca situatia ramane neschimbata, la declansarea bolii hemoroidale.

Cazul femeilor insarcinate este cel care trebuie discutat pe larg. Astfel, pentru a intelege de ce aproape toate pacientele aflate in ultima portiune a perioadei de graviditate dezvolta aceasta afectiune, trebuie sa cunoastem definitia bolii hemoroidale si modul in care functioneaza, la nivel de organism, formarea hemoroizilor. Prin urmare, definitia clasica este urmatoarea: hemorozii sunt inflamatii ale venelor anorectale, cauzate de un dezechilibru de presiune. Practic, venele anorectale, aflate in interiorul muschilor care formeaza canalul rectal, sunt construite fiziologic diferit fata de orice alte vase de sange din corp, fiind mult mai rezistente decat acestea. Totusi, rezistenta lor se masoara, de fapt, in capacitatea peretilor vaselor de sange de a se extinde sau de a se contracta, pentru a mentine egala presiunea din interiorul vaselor de sange cu presiunea din exteriorul acestora. Daca diferenta de presiune devine prea mare, expansiunea va deveni definitiva si vena respectiva se va inflama, formandu-se hemoroizi. Presiunea in exces, in cazul femeilor insarcinate, vine din greutatea crescuta a uterului in ultimul trimestru de sarcina.

Totodata, marirea rapida a uterului intre lunile sase si sapte de sarcina conduce la mai mult decat o modificare a raportului dintre presiunea interna si cea externa a vaselor de sange din portiunea inferioara a corpului mamei. Constipatia cronica este un alt efect fiziologic perfect natural al intrarii in ultimul trimestru de sarcina. Motivatia nu este deloc complexa: cu cat uterul este mai mare, cu atat ocupa mai mult spatiul limitat din interiorul abdomenului unei femei, ceea ce creaza o problema serioasa in legatura cu motilitatea intestinala. O data cu scaderea peristaltismului intestinal, se instaleaza constipatia cronica, ceea ce conduce, in cateva saptamani, la declansarea bolii hemoroidale.

Adevarata problema a aparitiei hemoroizilor la femeile insarcinate este imposibilitatea de a trata aceste paciente in mod corespunzator. De obicei, terapia antihemoroidala contine urmatoarele categorii de substante medicamentoase: antihemoragice, antipruriginoase, cicatrizante, antiinflamatoare si analgezice. Nici una dintre aceste tipuri de substante nu sunt permise unei femei aflate in lunile opt si noua de sarcina. Daca pacienta sufera de dureri intense, cele mai utilizate variante de tratament sunt cele naturiste, indicandu-se folosirea de comprese cu infuzie de flori de musetel sau de galbenele. Din pacate, capacitatea analgezica a acestor tipuri de plante medicinale este relativ scazuta. Folosirea oricaror analgezice de sinteza este periculoasa, pentru ca ele traverseaza foarte usor bariera sange – placenta si pot afecta dezvoltarea intrauterina a fatului. In momentul nasterii, venele anorectale inflamate se fisureaza, conducand la hemoroizi sangeranzi, care, insa, se inchid in mod natural la cateva zile de la nastere. Daca femeia continua sa piarda sange prin zona canalului rectal dupa mai mult de doua saptamani, trebuie inceput tratamentul medicamentos efectiv, pentru a opri instalarea anemiei.