Cine este afectat de hemoroizi?

Hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale si sunt considerati a fi una dintre cele mai comune boli ale secolului XXI. Practic, cauzele principale ale aparitiei hemoroizilor sunt dezvoltate de lumea moderna: sedentarismul, alimentatia neadecvata sau un mediu inconjurator poluat si poluant pentru organism. La nivel global, mai mult de 60% din populatie sufera de o forma de hemoroizi, mai mult sau mai putin grava, boala hemoroidala fiind in stare latenta sau in stare activa. In mod surprinzator, in Europa s-a constatat ca procentul de persoane care au fost diagnosticate cu hemoroizi depaseste nivelul global de persoane suspectate de aceasta problema a venelor anorectale si atinge nivelul de 63%. In Romania, statisticile ultimilor zece ani indica faptul ca tara noastra prezinta toate conditiile necesare dezvoltarii hemoroizilor, dar ca foarte putini dintre suferinzi sunt vreodata diagnosticati sau tratati in mod corespunzator. In teorie, tratarea hemoroizilor este o parte integranta a sistemului sanitar romanesc. Realitatea este cu totul alta.

Analizand conditiile de mediu, nivelul de trai si alimentatia diverselor zone din Romania, s-a ajuns la concluzia putin surprinzatoare ca persoanele din mediul urban sunt mai afectate de hemoroizi decat cele din mediul rural. Totodata, acest procent este mai mare in zona de nord a Romaniei decat in zona de sud. Motivele pot fi diverse. Se poate argumenta ca populatia din sudul Romaniei prezinta un nivel de trai mai ridicat decat cea din nordul tarii si ca poate sa evite, macar partial, o alimentatie inadecvata si, totodata, pot avea acces la tratamentul corespunzator, asigurat sau nu de sistemul sanitar romanesc.

Pana la inceputul mileniului trei, orice tratament care era utilizat pentru a ameliora afectiuni ale vaselor de sange era considerat esential pentru viata si, prin urmare, era inclus, in intregime, in asigurarea de sanatate a oricarui salariat. Dupa anul 2003, acest lucru nu mai este adevarat, iar operatiile de eliminare a hemoroizilor trebuiesc platite in intregime de suferind. Din pacate, in sistemul sanitar de stat din Romania, nu exista decat cateva spitale care sa efectueze astfel de operatii si nici unul dintre aceste spitale nu are sectie speciala pentru aceasta problema.

Prin urmare, s-au dezvoltat o serie de clinici particulare, cum ar fi Proctoline, care se axeaza exact pe tratarea hemoroizilor, fie ea chirurgicala, nechirurgicala sau medicamentoasa. Aceste institutii, facand parte din sistemul sanitar romanesc privat, detin conditii de tratament aflate la standarde mult superioare celor din sistemul sanitar de stat, dar si medici specializati pe tratarea bolii hemoroidale. De-a lungul ultimului deceniu, unele dintre aceste clinici au inventat si au patentat diverse procedee de eliminare a hemoroizilor sau au introdus in Romania, pentru prima data, procese moderne de terapie antihemoroidala. Astfel, prima interventie nechirurgicala la nivelul unor hemoroizi interni a avut loc intr-una din aceste clinici particulare, la finalul anului 2007, si a fost o legare cu banda elastica. Operatia a fost un succes, iar validitatea metodelor nechirurgicale a fost demonstrata in multiple randuri ulterior.

De cele mai multe ori, clinicile particulare ofera pacientilor mai multe oportunitati nechirurgicale de a distruge venele anorectale inflamate, pornind de la un tratament medicamentos personalizat si ajungand pana la efectuarea unei palete intregi de procedee care au drept scop separarea hemoroizilor de sursa lor de sange. In general, aceste clinici prefera acest tip de tratament deoarece este mai putin dureros, mai rapid si nu necesita internarea pacientilor, dar necesita vizite constante, care se pot intinde si pe ani de zile, pana la distrugerea completa a focarului hemoroidal. De asemenea, materialele necesare acestor proceduri sunt mult mai ieftine, iar spatiul in care se desfasoara o cauterizare a unor hemoroizi externi, de exemplu, nu trebuie sa fie sterilizat. Exista, totusi, si varianta operatiilor chirurgicale pentru pacientii cu forme grave de hemoroizi, operatii care se practica, din pacate, doar la cateva clinici particulare din Romania.