Tratamentele medicamentoase pentru hemoroizi sunt considerate a fi foarte eficiente pentru anumite categorii de pacienti si pentru un anumit tip de hemoroizi. Din pacate, in cadrul crizelor hemoroidale, tratamentele medicamentoase pentru hemoroizi nu functioneaza, iar pacientul trebuie sa suporte durerea fara nici un fel de adjuvant. Este bine de stiut ca terapia clasica antihemoroidala implica urmatoarele tipuri de medicamente: analgezice, antibacteriene, antipruriginoase, antihemoragice si cicatrizante. In mod evident, fiecare dintre ele prezinta avantaje si dezavantaje:
- Analgezicele: de cele mai multe ori, analgezicele nu pot fi administrate pe cale orala pentru acesti pacienti. Motivul este simplu: aceste medicamente sunt distruse la nivelul ficatului si nu mai ajung pana la locul in care este nevoie de ele. Totusi, exista doua variante de formulare a analgezicelor care sunt larg utilizate in tratamentul antihemoroidal. Este vorba despre cremele cu analgezice si supozitoarele cu analgezice. Evident, cremele cu analgezice se folossc mai mult pentru tratamentul hemoroizilor externi, desi exista si creme cu aplicator, pentru a putea fi introduse cu usurinta in canalul rectal si, prin urmare, pentru a ameliora durerea produsa de hemoroizii interni. In mod clasic, pentru hemoroizii interni se folosesc supozitoarele. Dar aici apare problema: supozitoarele nu pot fi introduse in canalul rectal in perioadele de criza hemoroidala, pentru ca rectul este foarte inflamat. Practic, ele devin inutile atunci cand sunt mai necesare.
- Antibacterienele: par a fi o clasa de medicamente ce nu au o legatura directa cu hemoroizii, mai ales stiind ca inflamarea venelor anorectale nu are nici o componenta bacteriana. Adevarul este cu totul altul: antibacterienele sunt necesare deoarece venele inflamate intra in contact direct cu bacteriile conditionat patogene sau patogene ce se afla la nivelul bolului fecal. De ce aceasta diferenta? Exista bacterii in materiile fecale care devin patogene doar in anumite conditii sau doar in contact cu un anumit tip de tesut, dar exista si bacterii care sunt patogene indiferent de locatie. Astfel, bacterii precum Salmonella, in general nepatogena si gasita in mod natural in intestinul gros si, prin urmare, in fecale, poate provoca o infectie foarte grava daca patrunde in circulatia sangvina. Intr-un organism sanatos, singurul loc prin care poate sa intre in contact cu sangele este la nivelul rectului. Astfel se explica utilitatea antibacterienelor. Dezavantajul lor este, insa, unul major: ele provoaca iritatii locale care pot conduce la agravarea hemoroizilor.
- Antipruriginoase: este bine cunoscut faptul ca una dintre cele mai neplacute simptome ale hemoroizilor este iritatia locala care provoaca o senzatie de mancarime accentuata. Antipruriginoasele au rolul de a ameliora sau de elimina in intregime senzatia respectiva. Evident, ele trebuie sa fie aplicate cu foarte mare grija pentru ca elementele lor constitutive vor produce, in mod ironic, iritatii la nivelul pielii sanatoase.
- Antihemoragicele: surprinzator sau nu, ele nu se folosesc in plina criza hemoroidala deoarece nu pot fi introduse in canalul rectal. Totusi, in primul moment in care pacientul observa ca hemoroizii sai incep sa sangereze, isi poate aplica o crema ce contine anumite antihemoragice. Totodata, aceste medicamente sunt unele dintre putinele din tratamentul bolii hemoroidale care pot fi administrate si oral. Din pacate, aici intervine dezavantajul: daca pacientul sufera de tulburari de coagulare, administrarea de antihemoragice poate conduce la aparitia trombilor si la provocarea de accidente vasculare.
- Cicatrizantele: administrate imediat dupa finalizarea crizei hemoroidale, rolul lor este evident. Cicatrizantele trebuie sa grabeasca vindecarea si sa inchida fisurile din peretii venelor anorectale, pentru a opri sangerarea. De asemenea, ele sunt cele care trebuie sa asigure asepsia zonei afectate pe perioada in care se vindeca, tocmai pentru a evita suprainfectia. De obicei, cremele care contin medicamente cicatrizante sunt asociate cu creme antibacteriene sau, in cele mai multe dintre cazuri, cele doua tipuri de medicamente se gasesc in aceiasi formulare farmaceutica.