Hemoroizi – factori si moduri de prevenire si tratare

Termenul ‘hemoroizi’ este denumirea data vaselor de sange inflamate din zona anusului, atat interioara cat si exterioara, si este una dintre cele mai raspandite afectiuni in randul barbatilor cat si a femeilor.

Factori ce pot cauza hemoroizi

Persoana constipata la toaleta
Persoana constipata la toaleta

Exista mai multi factori ce pot cauza hemoroizi, iar acestia pot fi diferentiati in functie de sex sau varsta. Totusi, sexul si varsta nu sunt neaparat repere pentru aparitia acestei afectiuni, dar pot contribui in mare masura. Factorii responsabili pentru hemoroizi sunt:

 

 

 

 

  • Sarcina la femei este unul dintre cei mai des intalniti factori de aparitie pentru hemoroizi, deoarece femeile prezinta o presiune suplimentara exercitata asupra vaselor de sange din zona anala datorita sarcinii si imediat dupa nastere.
  • Persoanele obeze sunt de asemenea predispuse la hemoroizi.
  • Un alt factor ce poate duce la durere cauzata de hemoroizi este constipatia.
  • Hemoroizii pot fi cauzati de asemenea si de ridicarea unor greutati foarte mari, la nivelul anusului aparand in acest caz o presiune suplimentara asupra vaselor de sange.
  • Un ultima factor ce poate fi responsabil pentru hemoroizi este lipsa exercitiului fizic.

Cum poti sa te aperi de hemoroizi

Exista mai multemetode de prevenire pentru hemoroizi si pentru durerile cauzate de acestia. Printre acestea se numara si urmatoarele:

  • Exercitiile fizice de minimum 15 minute pe zi duc la o digestie mai buna, si implicit la prevenirea hemoroizilor care adesea sunt favorizati de o digestie proasta.
  • Consumul unei cantitati mai mari de fructe si legume este o alta metoda de prevenire pentru hemoroizi.
  • Lichidele nu trebuie sa dispara din alimentatia unei persoane susceptibile de hemoroizi, asa ca o cantitate de minim 2 litri de lichide pe zi este recomandata in lupta cu hemoroizii.

Hemoroizii se pot trata in diverse feluri, de la proceduri chirugicale, la folosirea de creme special concepute pentru tratarea hemoroizilor si pana la remediile naturale folosite din cele mai vechi timpuri pentru hemoroizi.

In cazurile grave de hemoroizi oamenii pot apela la o hemoroidectomie, o operatie destul de scumpa si de grea, a carei perioada de recuperare se ridica pana la 4 saptamani. Pentru persoanele cu forme mai usoare de hemoroizi au fost concepute cremele speciale care nu vindeca hemoroizii dar contribuie semnificativ la scaderea disconfortului si a durerii cauzate de acestia. Efectul cremelor este acela de a micsora inflamatiile pana la un nivel la care hemoroizii nu-si mai fac simtita prezenta prin mancarimi, sangerari si dureri.