Fisurile de hemoroid sunt vase de sange anormal de mari si de inflamate care sustin tesuturile si mucoasa exterioara membranara sau pielea din zona rectala. Odata ce v-au aparut, veti incepe sa vedeti sange de un rosu puternic pe scaun, pe hartia igienica sau pe vasul de toaleta dupa defecatie. Simptomele hemoroizilor nu sunt vizibile decat dupa 30 de ani, desi majoritatea indivizilor pot face boala inca din jurul varstei de 20 de ani. Se estimeaza ca cel putin 50% dintre barbatii de peste 50 de ani au simptome ale bolii hemoroidale, iar pana la 1/3 din populatia Statelor Unite sufera de vreo forma de hemoroizi.
Unei persoane ii apar fisuri in zona anala cand sufera de hemoroizi asociati cu constipatie cronica, diaree sau amandoua. Multi oameni care sufera de tensiune prelungita sau de nervozitate constanta sunt de obicei predispusi sa faca aceasta boala. Din nefericire, fisurile anale sunt deseori netratate si se irita in mod repetat. Cu alte cuvinte, de fiecare data cand o persoana incearca sa trateze sau sa vindece problema, dar la un moment dat mananca ceva care nu poate fi digerat complet (cum ar fi nucile), fisura se va deschide din nou.
Problema cu fisurile din zona anala este ca exista intotdeauna posibilitatea ca acestea sa se rupa din nou in timpul unei defecatii. Cand ruptura este deschisa, ea cauzeaza o durere intensa in timpul defecatiei, durere ce poate persista timp de ore intregi.
Asadar, ce cauzeaza fisurile de hemoroizi? Simptomele hemorizilor includ mancarimi in zona rectala, senzatie de arsura, durere, inflamatii, iritatii, umflaturi, sangerari, chiar si scurgeri de puroi. Sangerarile sunt asociate cu hemoroizii interni si este posibil sa apara dupa excretie. Sangerarea se datoreaza rupturii unui hemoroid trombozat acut.
Exista vreo terapie pentru fisurile hemoroidale? O dieta bogata in fibre este considerata o buna terapie. Fibrele care se gasesc in legume, verdeturi si fructe proaspete asigura o digestie corespunzatoare, iar componentele fibrelor vor atrage apa si vor forma o masa gelatinoasa care vor mentine materiile fecale moi si foarte usor de eliminat. Alte terapii bune sunt: folosirea agentilor laxativi, hidroterapia, terapia locala si terapia monopolara directa.
S-ar putea sa va intrebati daca fisurile de hemoroizi se vindeca. Preventia este considerata intotdeauna mai buna decat tratamentul, iar asta include reducerea unor factori care ar putea declansa fisurile hemoroidale. Limitati consumul de alcool si mancarurile condimentate, chiar incercati sa le eliminati definitv din alimentatie, daca se poate. Pozitia stand pe vine in timpul defecatiei, postul si terapiile de curatare interna sunt foarte recomandate pe termen lung. Aplicati aloe vera local atunci cand sangerati sau simtiti mancarimi.
Intotdeauna ar trebui sa va duceti intai la doctor daca banuiti ca suferiti de fisuri hemoroidale. Simptomele lor pot fi variate si asemanatoare altor boli si infectii si este foarte important sa vi se puna diagnosticul corect si sa eliminati posibilitatea altor boli. O scurta vizita la doctor va poate linisti si indruma spre calea pe care trebuie sa o urmati pana la vindecare.