Fisuri Anale Cronice

Fisuri anale cronice

Unele persoane pot avea probleme datorate inelului de muschi care inconjoara canalul anal, cunoscut sub numele de sfincter intern. Aceste probleme pot anula vindecarea canalului anal in mod natural, ceea ce duce la dezvoltarea de fisuri anale cronice.
Unii oameni au un muschi sfincter care este mai mare decat in mod normal, si care produce tensiune musculara mai puternica decat in mod normal. Cresterea tensiunii musculare determina cresterea presiunii din interiorul canalului anal, facandu-l mai sensibile la rupere.
Presiunea crescuta in canalul anal restrictioneaza, de asemenea, fluxul de sange la anus. Fluxul de sange redus impiedica organismul dumneavoastra sa se vindece natural. In plus, de fiecare data cand trece un scaun, tesutul ranit in interiorul canalului anal este deteriorat si mai mult. Acest lucru poate explica de ce unii oameni dezvolta fisuri anale cronice.
O alta problema comuna este ca unii oameni incerce sa evite scaunele datorita durerii cauzate de acestea (detalii aici). Acest lucru poate declansa simptome de constipatie, ceea ce inseamna ca fisura nu va avea nici o sansa de vindecare.

doctori

Diagnosticul pentru fisura anala

Pentru a diagnostica o fisura anala, medicul dumneavoastra va va intreba mai intai despre simptome si tipul de durere pe care l-ati resimtit. El poate, de asemenea, intreba despre obiceiurile si fregventa de a merge la toaleta.

Examinarea fizica pentru fisura anala

Medicul dumneavoastra va trebui sa efectueze un examen fizic pentru a confirma ca aveti o fisura anala. In cele mai multe cazuri, medicul va putea vedea fisura prin despartirea usoara a feselor.
Daca medicul dumneavoastra nu poate vedea fisura anala, probabil va apasa usor pe marginea anusului. Daca aveti o fisura anala, veti experimenta, de obicei, unele dureri, atunci cand este aplicata o presiune usoara.
Destul de rar, medicul proctolog poate avea nevoie de o examinare digitala a rectului (in acest caz se introduce un lubrifiat, medicul va purta manusi si va incerca sa simta anomaliile prin palpare cu degetul) pentru a diagnostica o fisura anala.

Medicul dumneavoastra va poate trimite la un alt specialist in cazul in care suspecteaza o afectiune mai grava care ar putea fi cauza fisurii anale. Tipul de specialitate medicala va depinde de cauza suspectata pentru fisura ta.
Medicul proctolog ar putea avea nevoie, pentru a examina zona mai bine, de utilizarea unui anestezic local, cum ar fi o crema, pentru a amorti zona si pentru evitarea durerii.

Multi oameni nu realizeaza ca exista o diferenta intre fisuri anale si hemoroizi.
O fisura anala este o ruptura in tegumentul care inconjoara rectul, in timp ceĀ  hemoroizii sunt vene care s-au imflamat in rectul inferior, sau in canalul anal.
Ele sunt doua afectiuni destul de comune care se dezvolta in aproximativ aceeasi zona dar au cauze si metode de tratament diferite.