Este bine cunoscut faptul ca o femeie insarcinata va suferi, in cele mai multe dintre cazuri, de doua afectiuni: greturi matinale si hemoroizi. Daca greturile matinale dispar, in general, la inceputul trimestrului al doilea al perioadei de graviditate, nu acelasi lucru poate fi spus si despre hemoroizi. Poate parea ciudat ca femeile insarcinate sufera de hemoroizi, tinand cont de aspectele care pot conduce la aparitia bolii hemoroidale, cum ar fi alimentatia incorecta, un stil de viata sedentar si un mediu inconjurator poluat si poluant pentru corp. Totusi, trebuie sa ne amintim ca acesti factori sunt doar cei care declanseaza procesul de formare al hemoroizilor, proces care consta, de fapt, in aparitia unei diferente de presiune intre exteriorul vaselor de sange de la nivelul canalui rectal si interiorul acestora. Practic, o data ce diferenta de presiune atinge o anumita valoare, peretii venelor anorectale se subtiaza si permit inflamarea acestor vene sau, in cazuri mai grave, fisurarea lor.
Tinand cont de toate aceste informatii, este usor de observat legatura dintre perioada de graviditate si aparitia hemoroizilor. Astfel, dupa primul trimestru de sarcina, uterul femeii incepe sa se mareasca substantial si exercita presiune asupra organelor din jurul sau. In acest moment, incepe sa preseze pe tractul digestiv inferior, ceea ce inseamna un singur lucru: incetineste si, in anumite cazuri, chiar opreste peristaltimul intestinal, conducand la aparitia constipatiei si, prin urmare, la declansarea proceselor fiziologice care stau la baza dezvoltarii hemoroizilor. Totodata, in ultimul trimestru de sarcina, cauza aparitiei hemoroizilor poate fi de ordin fizic si nu fiziologic: presiunea exercitata de uterul gravid este foarte mare si se concentreaza in zona inferioara a abdomenului, astfel incat inflamarea venelor anorectale este o consecinta naturala a acestei modificari importante.
In mod surprinzator, multe dintre femeile insarcinate sunt convinse ca problema hemoroidala va dispare dupa nastere. Adevarul este cu totul altul: hemoroizii persista o perioada de timp dupa sarcina, dupa cum sugereaza si WebMD. In anumite cazuri, ei se pot agrava si pot conduce la o suferinta hemoroidala constanta, chiar daca femeia in cauza nu are antecedente de boala hemoroidala in familie. Care este motivul care sta in spatele acestei remanente, chiar si dupa ce factorul principal, presiunea crescuta, dispare? Raspunsul este relativ simplu: presiunea dispare, dar efectele ei fiziologice nu sunt atat de usor reversibile precum ar parea in teorie. Astfel, inflamatia de la nivelul venelor anorectale dispare abia dupa cateva saptamani de la nastere si doar daca femeia respecta anumite reguli, cum ar fi o alimentatie corecta si efectuarea unei serii de exercitii fizice zilnice, pentru a asigura un peristaltism intestinal adecvat. Din pacate, fragilitatea peretilor vaselor sangvine, o alta consecinta a dezvoltarii hemoroizilor, nu este reversibila si poate cauza diverse probleme ulterioare. Desi in ultimii ani a inceput sa fie recomandat un tratament pentru a imbunatati rezistenta peretilor vaselor de sange, continand derivati de flavonoide, eficienta acestuia este inca departe de a fi dovedita clinic.
O categorie aparte de femei insarcinate care sufera de hemoroizi si dupa sarcina sunt cele care nu au dezvoltat nici un simptom al bolii hemoroidale in perioada de graviditate. Atunci, de ce sufera ele de hemoroizi dupa sarcina? Raspunsul este unul foarte interesant: aceste femei prezinta hemoroizi datorita nasterii in sine. Evident, in cazul unei nasteri naturale, atunci cand presiunea exercitata la nivelul bazinului este foarte mare, se pot produce diverse dezechilibre, iar unul dintre aceste dezechilibre este cel care genereaza boala hemoroidala. In general, primele simptome vizibile ale acestei noi probleme de sanatate sunt observate de aceste femei abia la cateva luni de la nastere si, din pacate, atunci cand ele trec printr-o prima criza hemoroidala. Un lucru bine de stiut de catre oricare viitoare mama ce doreste sa nasca pe cale naturala este urmatorul: daca nu a suferit de hemoroizi in timpul sarcinii, atunci trebuie sa se asigure ca nasterea nu a condus la aparitia lor printr-un simplu control al canalului rectal, la cateva saptamani de la nastere.