La nivel mondial, in fiecare an, sunt diagnosticati cu hemoroizi aproape sapte milioane de persoane. Adaugand acest numar la toti ceilalti care sufera deja din cauza bolii hemoroidale, este clar ca hemoroizii sunt o boala comuna, care nu are preferinte in legatura cu sexul, rasa, varsta sau conditia sociala a omului. Totusi, specialistii au descoperit ca o mare parte dintre suferinzi au doua lucruri in comun: o dieta necorespunzatoare si sedentarismul. Practic, oamenii care lucreaza in jur de opt ore, in fata unui calculator, stand pe un scaun, sunt cei care dezvolta hemoroizi cel mai mult si la care apar formele cele mai grave ale acestei boli. Din pacate, sedentarismul nu poate fi inlaturat din viata acestor persoane. Dar poate fi imbunatatita dieta.
De-a lungul anilor, au fost testate diverse tipuri de alimente care au fost banuite de a genera aparitia hemoroizilor. De asemenea, oamenii de stiinta au incercat sa identifice si alimente care pot ameliora simptomele bolii hemoroidale. Desi in multe aspecte ale tratamentului acestei boli, parerile medicilor din intreaga lume sunt impartite, un consens exista in legatura cu dieta: hemoroizii si dieta bogata in fibre sunt o combinatie castigatoare. Ce legatura exista intre hemoroizi si dieta bogata in fibre? Pentru a intelege raspunsul, trebuie sa studiem boala.
Prin urmare, boala hemoroidala este definita o serie de inflamatii la nivelul venelor anorectale. De ce apar aceste inflamatii? Exista doua motive: in primul rand, muschii din zona inferioara a corpului sunt foarte incordati, ceea ce duce la presarea vaselor sangvine de aici. Apare o reactie, considerata practic un fel de reactie adversa, la aceasta presiune crescanda, care duce la inflamarea vaselor de sange de la acest nivel. Cazul canalului rectal este unul special, deoarece acolo presiunea este deja crescuta. Prin urmare, inflamatia care apare este mult exagerata, venele marindu-se de zece pana la douazeci de ori in diametru. Practic, se formeaza pungi de sange care impiedica functionarea corecta a anusului. Al doilea motiv pentru aparitia hemoroizilor este constipatia. Scaderea tonusului intestinal conduce la o remanenta aproape dubla a fecalelor in ultima parte a sistemului digestiv, adica in colon. Bolul fecal devine negru si tare, iar atunci cand este eliminat, creaza o presiune imensa asupra canalului rectal. Aici intervine legatura dintre hemoroizi si dieta bogata in fibre.
Fibrele sunt cunoscute pentru efectul lor benefic in cazul problemelor digestive: ele au proprietatea de a impiedica coalescenta bolului fecal. Practic, fibrele stopeaza intarirea lui si fac eliminarea mult mai usoara. Pentru un pacient care sufera de hemoroizi, chiar si in faza incipienta, o digestie adecvata este perfecta pentru incetinirea evolutiei bolii. Alimentele care contin fibre in cantitatea cea mai mare sunt: fructele (in special merele, perele, piersicile si mandarinele), legumele (broccoli, varza, morcovi, spanac, salata, rosii – toate acestea fiind fie fierte, fie crude), legumele cu un continut ridicat in amidon (fasolea neagra, cartofii) si cerealele (graul integral, orezul, orzul si ovazul). Este de preferat ca pacientul sa cunoasca ce cantitate de fibre contine fiecare aliment in parte, deoarece exista o doza maxima ce trebuie consumata. Dupa depasirea acestei doze, fibrele tind sa aiba efectul opus: blocheaza tractul intestinal si ingreuneaza digestia, agravand simptomele bolii hemoroidale.