Boala hemoroidala este una dintre cele mai comune probleme ale sistemului digestiv inferior, afectand mai mult de o jumatate din populatia globului cu varsta peste patruzeci de ani. De asemenea, este o boala cu o simptomatologie foarte bine definita: dureri in zona anala, sangerari si constipatie. Una dintre simptomele mai putin cunoscute ale bolii hemoroidale este eczema anala. Ce este eczema anala si cum se explica legatura dintre hemoroizi si eczema anala? Raspunsul este simplu: eczema anala este o iritatie aparuta la nivelul mucoasei rectului, atat pe interior, cat si pe exterior. In general, este localizata in partea inferioara a canalului rectal, foarte aproape de fata interioara a anusului si pe fata exterioara a anusului. Pacientul prezinta doua tipuri de senzatii: o senzatie de usturime si o senzatie de mancarime.
In general, deoarece eczema anala si hemoroizii se afla in legatura de cazualitate, senzatia de usturime nu este la fel de intensa si la fel de evidenta ca cea de mancarime. De ce? De obicei, eczema anala apare dupa fisurarea hemoroidului si este o consecinta directa a raspandirii unei substante chimice asemanatoare mucusului pe suprafata rectului sau, in exterior, pe dermul anusului. Aceasta substanta chimica este reactia organismului la fisurarea peretelui venei anorectale inflamate, fiind considerata un fel de raspuns la un alergen. Practic, corpul uman se apara impotriva a ceva ce este vazut ca un pericol pentru integritatea sistemului si genereaza un raspuns egal ca intensitate, dar de sens opus. Fiziologic, atunci cand mucoasa rectala este iritata, ea se micsoreaza si se strange, formand un fel de compresa aplicata peste hemoroidul care sangereaza. Totusi, nu se poate spune ca senzatia de usturime nu apare, dar ea nu este observabila ca fiind de sine statatoare in raport cu senzatia de mancarime.
Exista specialisti care nu accepta aceasta teorie a eczemelor anale si a hemoroizilor ca fiind interconectate prin intermediul mucusului. Ei sustin cu totul altceva si anume ca eczema anala este cauzata de substante alergene care sunt incorporate in fecale, substance care cauzeaza si aparitia sau resurgenta bolii hemoroidale. Prin urmare, acesti oameni de stiinta considera ca intre cele doua probleme atat de des intalnite impreuna nu exista decat o legatura de spatialitate, pur intamplatoare. Teoria nu a fost dovedita a fi adevarat cu totala certitudine pentru ca, in mod evident, hemoroizii si eczema anala nu pot fi separate deoarece se afla pe acelasi aparat fiziologic.
Totusi, mai important decat cauza eczemei anale este tratamentul ei. Deoarece, in esenta, aceasta eczema este, pur si simplu, o iritatie a dermului, ea poate fi tratata la fel cum se trateaza orice problema dermatologica: prin intermediul unei creme sau a unei lotiuni. De obicei, aceste creme contin substante antialergene, dar si antiinflamatoare, precum si anumite substante al caror unic rol este sa ofere o senzatie de racoare la locul afectat. In general, medicatia este recomandata de medicul de familie sau de medicul proctolog, dar poate fi cumparata si direct de la farmacie, fara reteta speciala, deoarece aceste unguente sunt considerate a fi lipsite de risc farmacologic si, deci, se pot elibera fara prescriptie medicala. Aplicate de trei pana la sase ori pe zi in zona afectata, ar trebui sa amelioreze simptomele eczemei anale in cateva zile.