Condiloamele perianale, cunoscute si sub denumirea de condilomatoza anala, sunt o serie de noduli de o culoare complet deosebita de tesutul care le inconjoara, situati pe mucoasa anala si pe dermul perianala. Ce culoare prezinta condilomatoza anala si de ce o face atat de usor de identificat? Simplu: condiloamele perianale sunt de culoare roz aprins in primele zile de la aparitie, iar in aproximativ o saptamana devin cenusii. Practic, ele par sa se necrozeze si inflamatia pare sa dispara, dar acest lucru nu este adevarat: cu cat condiloamele sunt mai cenusii, virand, in cazuri severe, spre brun inchis sau chiar negru, cu atat boala este mai avansata. De asemenea, cu cat numarul de condiloame creste, iar ele seamana din ce in ce mai tare cu un ciorchine de boabe de strugure, cu atat pacientul sufera de dureri mai mari si discomfort crescut, simptome care il duc, in mod inevitabil, spre o vizita la medicul specialist.
Este gresita presupunerea conform careia condilomatoza anala este o boala in sine. Nu, nu este o boala, este un simptom al unei boli cu adevarat grave. Mai precis, aparitia acestor mici noduli, impreuna cu oboseala, transpiratiile excesive si schimbarile bruste de dispozitie reprezinta simptomele clasice ale activarii virusului HPV (Human Papilloma Virus). Prin urmare, condilomatoza anala este clasificata ca o problema de sanatate cu transmitere sexuala, deoarece virusul HPV in sine se transmite, in general, datorita raporturilor sexuale neprotejate. Totusi, virusul HPV se poate transmite si prin alte metode: cea de-a doua cea mai comuna metoda de contractare a virusului este prin utilizarea de ace nesterile, iar imediat dupa aceasta urmeaza contactul direct cu lenjeria intima a unei persoane care este infectata cu virusul HPV. De obicei, acest virus poate ramane inactiv pana la doua sau trei decenii, dar atunci cand se activeaza produce cancerul de col uterin, care este unul dintre cancerele cu cele mai mari procente de mortalitate.
Exista anumite semne ale aparitiei condilomatozei anale, semne care preced formarea excrescentelor: in primul rand, pacientul incepe sa simta o senzatie de discomfort la nivel anal, senzatie care este mai mult sau mai putin permanenta. De obicei, daca nu sta in pozitie sezanda, sentimentul de discomfort scade considerabil, iar persoana in cauza tinde sa il ignore complet. Totusi, dupa cateva zile, dermul ce acopera zona afectata incepe sa se umezeasca in mod neasteptat si fara nici o legatura cu circumstantele exterioare. Practic, tesutul muscular aflat sub piele este deja afectat de virusul HPV si incepe sa produca o substanta, care actioneaza ca anticorp. Din pacate, virusul este imposibil de distrus la acest nivel si substanta chimica trebuie eliminata prin piele, aparand umezeala pe care o raporteaza toti pacientii. In final, exact inainte de aparitia excrescentelor roz intens, substanta respectiva irita pielea, provocand prurit anal.
Condilomatoza anala apare nu doar in zona anusului, dar si in interiorul canalului rectal. Prin urmare, la toate simptomele descrise mai sus se mai pot adauga si durerile intense, ascutite, aparute in momentul defecatiei, dar si sangerarile cauzate de ruperea unuia dintre condiloame. Daca ele nu se dezvolta si la exterior, exista mari sanse ca boala sa fie tratata ca o problema hemoroidala si sa nu fie cercetata in amanunt, conducand la malignizarea excrescentelor si la cancerul de colon.