Diverticuloza este una dintre cele mai raspandite probleme ale colonului, afectand mai mult de o zecime din persoanele cu varsta de peste 40 de ani, acest procent crescand pana la mai mult de jumatate, pentru persoanele trecute de 70 de ani. Prin urmare, este lesne de inteles de ce diverticuloza este o boala foarte studiata de oamenii de stiinta si de comunitatea medicala. Totusi, studiul intens nu a condus la unul din putinele lucruri care conteaza cu adevarat in legatura cu problemele de sanatate: cauza lor. Daca se descopera cauza unei boli, tratamentul va veni, oricat de tarziu.
Ce concluzie se poate trage de aici? E simplu: nu exista nici o metoda de tratament care sa vindece diverticuloza. In cel mai bun caz, schema de tratament conceputa de medicul specialist poate doar sa amelioreze manifestarile fizice ale diverticulozei. Totusi, intrebarea care trebuie pusa de catre pacient, inainte de a se discuta despre tratament este urmatoarea: ce este diverticuloza? Raspunsul este urmatorul: diverticuloza este o maladie care se caracterizeaza prin aparitia diverticulilor colonici. In termeni academici, diverticulii colonici sunt exvaginari ale mucoasei care inveleste colonul. Mai clar, acestia sunt excrescente ale mucoasei, de forma cilindrica, cu margine foarte bine delimitata, duri si de culoare rosu – brun. Dar care este adevarata problema si ce legatura au diverticulii cu starea de sanatate a pacientului? Daca aceste formatiuni sunt de marime mare, ei pot bloca in totalitate functionarea colonului, iar acest lucru trebuie evitat cu orice pret.
In general, aparitia diverticulilor colonici nu prezinta nici un simptom fizic, facand din diverticuloza o boala asimptomatica. Acest fapt poate fi o problema pentru un pacient care nu include in setul de analize anual si o investigatie amanuntita a tubului digestiv. Practic, in primele faze ale bolii, doar o explorare endoscopica a tubului digestiv inferior, de regula o colonoscopie, poate conduce la depistarea diverticulozei. Totusi, chiar daca boala este diagnosticata foarte devreme, tratamentul nu poate incepe decat atunci cand diverticulii au o anumita marime, deoarece ei se excizeaza chirurgical. De obicei, insa, abia in fazele avansate ale bolii apar simptomele fizice: durerea abdominala joasa si sangerarile rectale.
Pentru pacientii peste 70 de ani, o durere in partea inferioara a abdomenului nu reprezinta un semnal de alarma, deoarece ei sufera de atonie intestinala si, prin urmare, de constipatie cronica. Totusi, durerea din diverticuloza este relativ diferita: este nelocalizata, difuza si de aceiasi intensitate pe parcursul intregii zile, iar actul defecatiei nu o amelioreaza. Acesta trebuie sa fie semnalul de alarma, cel care indica pacientului ca, de fapt, acea durere nu este cauzata de constipatie, ci de o alta problema a tractului digestiv. Persoanele cu varste de peste 40 de ani pun aceasta durere surda pe seama stresului, a dietei necorespunzatoare si a lipsei de miscare, iar femeile o pot confunda cu unul din semnele menopauzei. In general, suferinzii ajung la medic abia atunci cand observa sangerarile de la nivelul rectului si, prin urmare, in faza avansata a bolii, ceea ce implica faptul ca singurul tratament care poate ameliora simptomele este cel chirurgical. Operatia nu este una complicata, sansele de reusita sunt mari, iar recuperarea dupa interventia chirurgicala nu dureaza mai mult de o saptamana.