Hemoroizii sunt o boala foarte comuna si, de asemenea, o boala foarte veche. Simptomele hemoroizilor au fost descrise, pentru prima oara, de catre vechii egipteni, care au observat ca, dupa mancarea anumitor alimente, actul defecatiei devine dureros, iar bolul fecal contine sange. Tot egiptenii antici au observat si faptul ca femeile insarcinate sufereau de aceste simptome, mai ales in ultimele luni de sarcina, dar nu au facut vreo legatura intre cele doua tipuri de probleme de sanatate. Cateva secole mai tarziu, medicii greci sunt cei care pun un nume acestei boli, dar si cei care sistematizeaza metodele de tratament pe care egiptenii le descoperisera. Totodata, grecii postuleaza ideea ca dieta poate imbunatati viata unei persoane si poate scadea posibilitatea aparitiei bolii hemoroidale.
De-a lungul istoriei, foarte multi oameni faimosi au suferit de hemoroizi. Din perioada Egiptului Antic, il putem mentiona cu usurinta pe faraonul Khufu, cel care a construit Marea Piramida. Se spune ca a fost tratat de toti medicii faimosi ai epocii respective pentru problema sa, dar deoarece iubea mancarea picanta si alcoolul, a suferit toata viata de hemoroizi. Apartinand aceleiasi perioade din istorie, sotia faraonului Djedefra, cel care a construi Sfinxul, a fost chinuita de hemoroizi pe toata perioada celor zece sarcini pe care le-a avut. Cronicarii vremii spun ca aceasta a refuzat sa mai aduca pe lume un al unsprezecelea copil datorita gravitatii hemoroizilor pe care ii dezvolta in perioada graviditatii.
In epoca Greciei Antice, cel mai cunoscut pacient pe care legenda spune ca Asclepsios l-a tratat de hemoroizi ar fi fost chiar Pericle, conducatorul Atenei. Improbabil, de vreme ce cei doi au trait la aproape jumatate de mileniu unul de celalalt. Totusi, hemoroizii erau o boala comuna in perioada antica a Greciei deoarece soldatii greci petreceau foarte mult timp pe cal, in pozitie sezanda.
Ajungand in epoca moderna, este interesant de stiut ca Napoleon Bonaparte a avut mari probleme privind boala hemoroidala. Acesta a suferit de tanar de hemoroizi, preferand sa stea in picioare de-a lungul lungilor ore in care se planuiau campanii militare, deoarece era prea dureros sa se aseze. De asemenea, Napoleon, cunoscut pentru faptul ca prefera sa lupte cu infanteria si nu calare, si-a explicat decizia prin dorinta de a fi mai aproape de soldatii lui. Adevarul era cu totul altul: nu putea sa stea calare pe parcursul bataliilor.
O anecdota interesanta despre cum pot hemoroizii sa schimbe cursul istoriei il are drept personaj principal pe primul ministru japonez din anul 1939, Fumimaro Konoye. Datorita durerii intense produse de hemoroizi, acesta nu a putut sa reziste prin toata intalnirea cu ministrul de externe al vremii respective, Yosuke Matsuoka, intalnire care ar fi putut opri intrarea Japoniei in al Doilea Razboi Mondial. Pe cealalta parte a oceanului si cativa ani mai tarziu, presedintele american Jimmy Carter a fost nevoit sa cedeze temporar conducerea tarii datorita problemelor cu hemoroizii. Si-a petrecut doua zile in spital, fiind operat de hemoroizi, apoi s-a intors la conducerea Statelor Unite ale Americii.
In momentul de fata, daca vorbim de oameni faimosi care sunt predispusi la dezvoltarea bolii hemoroidale, putem sa ne indreptam privirile catre tobosarii trupelor celebre. De obicei, faptul ca isi petrec mare parte a existentei stand pe un scaun mic si inconfortabil, combinat cu dieta nesatoasa pe care o au, totate conduc la aparitia de hemoroizi foarte durerosi.