Informatii generale despre hemoroizi

Aproape trei sferturi din populatia lumii sufera de o forma de hemoroizi. Foarte multi oameni sunt diagnosticati cu hemoroizi foarte tarziu in viata, chiar daca aceasta boala i-a afectat de-a lungul intregii lor existente. Unii dintre bolnavi nu sunt diagnosticati niciodata. Ciudat? Nu neaparat. Luand in considerare ca o foarte mare parte dintre populatia globului este localizata in tari din lumea a treia, lipsa unui diagnostic concret nu este neaparat un lucru anormal.

Unul dintre cele mai interesante lucruri care pot fi spuse despre hemoroizi este ca nu sunt o boala moderna, precum stresul sau SIDA. De fapt, termenul de „hemoroizi” provine din greaca veche, fiind compus din doua cuvinte distincte: „haima” (care inseamna „sange”) si „thoos” (semnificand „scurgere”). Prin urmare, vechii greci observasera unul din cele mai evidente simptome ale hemoroizilor si ii oferisera un nume cat se poate de corect: „scurgere de sange”.

Problema cu hemoroizii nu este de cand sunt ei cunoscuti sau de cand au fost descrisi prima data in manuale medicale. Adevarata problema este faptul ca sunt controversati. Pana recent, s-a considerat ca au fost cercetati, catalogati, diagnosticati si tratati in totalitate. In ultimii ani s-au descoperit dovezi care demonstreaza contrariul.

Totusi, in medicina clasica si in manualele moderne de medicina, definitia hemoroizilor ramane aceeasi ca si acum doua decenii. Pe scurt si pe intelesul tuturor, hemorozii sunt dilatatii de tip varicos ale venelor anorectale. Poate o sa vina ca o informatie surprinzatoare, dar hemoroizii sunt rude apropiate cu varicele de pe picioare.

Prima intrebare pe care un pacient o poate pune medicului curant este: „Daca varicele mele si hemoroizii fac parte din aceiasi clasa de afectiuni, de ce varicele nu sangereaza si hemoroizii pot provoca adevarate hemoragii daca nu sunt tratati la timp?”. Raspunsul este simplu si tine mai mult de fizica decat de medicina: presiune. Venele anorectale sunt situate in interiorul canalului rectal. Teoretic, constructia lor intima le permite sa reziste presiunii la care sunt supuse in mod constant. De cele mai multe ori, peretii acestor vene incep prin a fi de grosimea si, deci, rezistenta corespunzatoare. Odata cu trecerea anilor, acesti pereti isi pierd din grosime, conducand spre acele mici rupturi atat de cunoscute pacientilor care sufera de hemoroizi. Aceste rupturi sunt cauza sangerarilor care sunt, de multe ori, primul si singurul simptom al acestei afectiuni.

Tot la capitolul simptome ale hemoroizilor, mai putem mentiona si cateva care nu sunt atat de intalnite, dar care indica o boala mult mai evoluata:

  • Durere la nivelul rectului: este usor de imaginat de ce durerea ar aparea. Odata cu ruperea peretilor venelor anorectale si scurgerea unei cantitati, cat de mici, de sange spre anus, durerea va aparea. Rectul inferior si anusul sunt zone foarte bine vascularizate si pline de terminatii nervoase. Prin urmare, sunt foarte sensibile la orice actiune care induce durere, iar ruperea unei vene intra in categoria de evenimente foarte dureroase. Rezultatul final: o durere ascutita si foarte intensa.
  • O senzatie de mancarime: acest simptom poate parea un pic ciudat la prima vedere. Totusi, totul are o explicatie logica. In momentul in care venele anorectale se dilata si formatiunile hemoroidale apar, ele produc mai mult decat un stimul nervos pentru nervii care sunt atasati muschilor rectului. Mai precis, inflamatia acestor vene produce un fel de mucus. Mucusul hemoroidal este vinovat pentru senzatia de mancarime. El contine cativa compusi chimici care sunt cunoscuti pentru proprietatile lor alergene.
  • Pete rosii pe piele: de cele mai multe ori, petele aparute pe piele in cursul unei crize hemoroidale au legatura directa cu hemoroizii. De ce? Raspunsul este relativ simplu: in momentul in care un pacient sufera de hemoroizi sangeranzi si durerosi, va suferi si de constipatie acuta. Prin urmare, corpul nu mai poate elimina compusii toxici. Singura varianta de scoatere a acestor compusi din organism ramane prin piele sau prin provocare de varsaturi. Cum putini pacienti prefera cea de-a doua varianta, pielea ramane singura optiune pentru corp. Petele rosii care apar sunt, pur si simplu, pline de substante toxice. In contact cu oxigenul din aer, ele dispar dupa cateva zile sau dupa ce criza hemoroidala a luat sfarsit.
  • Umflaturi la nivelul anusului: aceste umflaturi se pot afla atat in interiorul canalului anal, cat si la exteriorul anusului. Prin urmare, ele pot fi considerate simptome ale hemoroizilor interni, dar si a hemoroizilor externi. De obicei, aceste umflaturi sunt, pur si simplu, niste pungi de sange. Din pacate, faptul ca aceste pungi se formeaza nu inseamna ca hemoroizii sunt mai usor de tratat. In general, in momentul in care apar umflaturile, hemoroizii devin tratabili doar chirurgical.

Simptomele sunt unul din aspectele cele mai usor de explicat cand vine vorba de hemoroizi. De asemenea, tot ele sunt cele care garanteaza ca diagnosticul este pus corect. De altfel, este aproape imposibil sa confunzi simptomele hemoroizilor cu ale unei alte boli si sa oferi, ca medic, un diagnostic incorect.

Ce este mult mai complicat de explicat unui pacient sunt cauzele hemoroizilor. De ce? Raspunsul este unul neasteptat: nimeni nu stie sigur ce cauzeaza hemoroizii. Exista cateva corelatii evidente intre urmatoarele aspecte ale starii de sanatate a pacientului inainte de declansarea crizei hemoroidale si intensitatea acesteia. De exemplu, daca pacientul are probleme cu vasele de sange, atunci ruperea venelor anorectale nu mai este o surpriza pentru nimeni. Din pacate, exista pacienti care nu sunt diagnosticati corect in legatura cu aceste modificari sangvine si nu le raporteaza corespunzator medicului curant.

Totodata, daca pacientul sufera de constipatie cronica, e usor si corect de presupus ca urmatorul pas va fi aparitia inflamatiilor la nivel rectal. Inflamatiile conduc foarte repede la sangerari si hemoroizii isi fac simtita prezenta. Din nefericire, constipatia si hemoroizii merg mana in mana: odata cu aparitia hemoroizilor, constipatia este un simptom foarte raspandit. De asemenea, constipatia poate fi considerata si o cauza a hemoroizilor. Se creaza un cerc vicios din care se iese doar cu tratarea chirurgicala a hemoroizilor.

Totusi, una din cele mai raspandite cauze, recunoscute de intreaga comunitate medicala, trebuie sa fie alimentatia necorespunzatoare. Daca un pacient prezinta primele simptome de constipatie, alimentatia zilnica trebuie modificata pana la fluidizarea tractului intestinal. Daca aceasta masura nu se aplica sau daca ea nu este respectata in intregime, rezultatele pot duce oricand la aparitia hemoroizilor.