Cauza bolii hemoroidale ramane o necunoscuta pentru comunitatea medicala internationala, dar acest lucru nu inseamna ca specialistii nu s-au putut pune de acord in legatura cu anumiti factori care influenteaza in mod cert aparitia hemoroizilor. Printre acestia se numara alimentatia, stresul, sedentarismul, obezitatea si sarcina. Legatura dintre hemoroizi si sarcina este una care a pus probleme cercetatorilor, deoarece acestia nu isi puteau explica de ce o femeie perfect sanatoasa, cu o alimentatie corecta, care face miscare zilnic si care nu sufera de stres, dezvolta hemoroizi in ultimul trimestru al perioadei de graviditate.
Prin urmare, studiile stiintifice desfasurate in ultimii ani ai secolului trecut si in primii ani ai acestui secol au avut drept scop identificarea elementelor care leaga hemoroizii si sarcina. Investigatiile au condus la anumite raspunsuri. De exemplu, unul din motivele pentru care femeile insarcinate in ultimul trimestru prezinta simptome ale bolii hemoroidale este aparitia constipatiei.
Dezvoltarea normala a uterului si marirea copilului conduce la micsorarea spatiului util din interiorul corpului mamei. Este adevarat ca dermul se extinde pentru a face loc uterului in crestere, dar extinderea nu are loc la nesfarsit, iar la finalul sarcinii, dermul nu se mai intinde. Prin urmare, uterul apasa pe organele interne ale mamei: pe vezica, pe stomac, pe ficat si pe intestine. Problema apare atunci cand, datorita presiunii exercitate de uter, scade peristaltismul intestinal. O data cu scaderea peristaltismului, scade si eliminarea de fecale, deci apare constipatia. Din nefericire, acest tip de constipatie se considera a fi din cauze mecanice si pana la disparitia acestor cauze, adica pana la nastere, constipatia nu poate fi eliminata in intregime. Evident, bolul fecal eliminat eventual este dur, compact si de dimensiuni mari, iar trecerea prin canalul rectal zgarie mucoasa rectala, conducand la inflamarea venelor anorectale si la aparitia bolii hemoroidale. Este bine de stiut ca acest tip de boala hemoroidala dispare de la sine in cateva saptamani de la nastere.
Un alt motiv care explica legatura dintre hemoroizi si sarcina este dezechilibrul hormonal. De fapt, termenul de dezechilibru hormonal este folosit gresit. O femeie insarcinata nu sufera de un dezechilibru hormonal, ci de un altfel de echilibru, unul stabilit la un nivel mult mai inalt decat este obisnuit corpul in general. Prin urmare, in legatura cu sarcina, totul functioneaza normal. Totusi, restul corpului femeii resimte cresterea exagerata de hormoni drept o problema si incepe sa reactioneze ca atare. In cazul dezvoltarii hemoroizilor, exista specialisti care considera ca inflamatiile venelor anorectale sunt, pur si simplu, niste reactii adverse la aceasta infuzare cu hormoni. In mod evident, ei nu pot fi tratati cu succes, cel putin nu prin metode clasice. Pacientelor le sunt recomandate creme analgezice sau cele antiinflamatoare, dar daca ele nu functioneaza si femeia sufera in continuare de dureri, nu se poate interveni chirurgical, pentru a nu produce nastere prematura.
Exista totusi femei care nu dezvolta hemoroizi pe perioada sarcinii, dar motivul pentru care se intampla acest lucru a ramas nedescoperit pana in acest moment. Se speculeaza, totusi, ca dermul acestor femei are o elasticitate deosebita si ca permite extinderea uterului spre exteriorul corpului. O alta posibilitate ar fi aceea ca fetusul este de dimensiuni mai mici, ceea ce face ca uterul sa nu se mareasca peste capacitatile de extindere a dermului.