Este bine cunoscut faptul ca exista o legatura intrinseca intre hemoroizi si constipatie. Practic, comunitatea medicala internationala care se ocupa cu studiul hemoroizilor nu a putut determina daca constipatia cronica conduce la aparitia inflamatiilor la nivelul venelor anorectale, sau daca boala hemoroidala produce constipatia. Ce este clar este altceva: cu cat bolul fecal este mai condensat si mai dur, cu atat el este mai greu de eliminat, iar procesul defecatiei devine dureros deoarece fecalele ating puternic peretii canalului rectal si ii traumatizeaza, generand dureri intense si ascutite atunci cand trec prin dreptul unor vene anorectale inflamate. Prin urmare, trebuie facut orice este posibil ca pacientul care sufera de hemoroizi sa nu prezinte puseuri de constipatie acuta si, in nici un caz, nu trebuie sa manifeste simptome de constipatie cronica.
Aici intervine conexiunea, poate ciudata si inexplicabila la prima vedere, intre hemoroizi si laxative. In mod logic si considerand manifestarile fizice ale bolii hemoroidale, includerea laxativelor in schema de tratament a hemoroizilor poate parea o idee foarte gresita. De ce? Este simplu: inflamarea venelor anorectale este determinata, cel putin ca si cauza imediata, de excesul de presiune de la nivelul rectului. Daca pacientul respectiv trece printr-o criza de diaree acuta, atunci viteza de expulzare a bolului fecal creste. La fel de mult creste si cantitatea de reziduu eliminata si frecventa defecatiei. Punand toate acestea la un loc, presiunea de la nivelul canalului rectal creste pana la valori impresionante, conducand la aparitia sau reactivarea hemoroizilor.
Totusi, exista un motiv pentru care hemoroizii si laxativele pot sa faca parte din aceiasi fraza atunci cand vorbim de o schema de tratament eficienta. Mai precis, se poate folosi o doza relativ mica de laxativ, de obicei un tip de laxativ de origine vegetala, pentru a mentine functional procesul digestiv si, mai ales, pentru a impiedica solidificarea bolului fecal. Practic, laxativul nu este utilizat la doze terapeutice obisnuite, pentru ca atunci ar conduce la efectul opus si anume la suprainflamarea venelor anorectale. Din pacate, aceste doze utile in cazul bolii hemoroidale nu sunt unele standard. Pacientii trebuie sa fie dispusi sa experimenteze pe propriul lor corp. In general, experimentele cu dozele pot dura intre doua saptamani si o luna. Evident, exista o formula de calcul a dozelor aproximative, dar efectul laxativelor difera foarte mult de la un metabolism la altul si chiar de la un tip de dieta la altul. Dupa cateva saptamani de experimente cu doze diferite de laxative, doza perfecta este identificata, iar pacientul poate utiliza cu incredere laxativul respectiv.
Trebuie retinut faptul ca sunt laxative care pot produce un fel de sindrom de toleranta acuta sau chiar, in cazuri mai grave, toleranta cronica. Ce inseamna acest lucru? Daca tratamentul cu laxative este urmat de pacient o lunga durata de timp, fara intreruperi si fara modificari, la un moment dat nu va mai functiona. Motivul este simplu: corpul uman se obisnuieste cu medicamentul si nu mai reactioneaza ca atare. Prin urmare, singura solutie devine marirea dozelor. Totusi, marirea dozelor in cazul laxativelor conduce la aparitia efectului terapeutic, adica diaree, ceea ce nu este de dorit in boala hemoroidala. S-a ales o alta metoda de a impiedica aparitia tolerantei de orice fel: schimbarea tipului de laxativ folosit o data la trei luni, cu reintroducerea lui in terapie dupa cel putin un an de la ultima utilizare.