Hemoroizii la culturisti

Desi una dintre cele mai cunoscute cauze ale bolii hemoroidale este sedentarismul, s-a descoperit in ultimele decenii ca, in mod surprinzator, si excesul de efort fizic este esential in aparitia inflamatiilor venelor anorectale. Practic, medicii proctologi recomanda moderatie in orice fel de activitate fizica. Sigur, exista cazuri in care moderatia nu este accesibila, ca in cazul sportivilor de performanta sau culturistilor, atunci cand o sistare a activitatii fizice, chiar si pe perioade scurte de timp, are efecte negative asupra metabolismului persoanei in cauza. Totusi, daca oprirea factorului care induce aparitia hemoroizilor nu este posibila, o micsorare a intensitatii activitatii fizice este obligatorie, cel putin pana la ameliorarea sau disparitia completa a simptomelor hemoroidale, cu ajutorul unui tratament adecvat.

Astfel, in cazul culturistilor, problema este urmatoarea: majoritatea efortului fizic depus este foarte concentrat pe anumite zone si, de cele mai multe ori, ei exercita o presiune foarte mare la nivelul bazinului, chiar daca exercitiile fizice pe care le executa in acel moment sunt destinate intaririi musculaturii abdomenului, bratelor, spatelui sau picioarelor. Cea mai populara pozitie din care se executa, in mod corect, aceste exercitii este cea sezanda. Prin urmare, cele mai comune boli de care sufera culturistii sunt cele ale tractului digestiv, printre care se afla si boala hemoroidala.

Pentru a intelege mai bine care este legatura dintre efortul fizic concentrat intr-o arie particulara a corpului si aparitia hemoroizilor, trebuie sa cunoastem cateva lucruri despre fiziologia bolii hemoroidale. In primul rand, hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Aceste vene sunt responsabile de irigarea cu sange a muschilor care formeaza canalul rectal, muschi care nu au nici o alta sursa de sange, datorita pozitionarii lor. Un alt lucru care trebuie stiut despre muschii rectali este acela ca sunt printre muschii care dezvolta cea mai mare forta de contractie din corp si, de asemenea, printre cei mai usor de controlat din intreg organismul. Vasele de sange de la nivelul lor prezinta caracteristici speciale, tocmai datorita mediului in care se afla. Astfel, peretii venelor anorectale sunt mai grosi decat cei de la nivelul oricaror alte vase din corp si acest lucru nu este unul negativ in acest caz. Motivul este simplu: ei trebuie sa reziste la presiunile imense care apar in momentul in care canalul rectal este utilizat. Cum apar hemoroizii? Exista un echilibru intre presiunea exercitata de muschiul incordat din exteriorul vasului de sange si presiunea interna din vasul de sange. Atunci cand acest echilibru este modificat, apar inflamatii la nivelul venelor anorectale.

Mai interesant este motivul pentru care apare aceasta presiune in exces, de obicei din exterior. In cazul culturistilor, presiunea este adusa chiar de catre exercitiile fizice descrise mai sus. Astfel, un culturist care lucreaza cate sase ore pe saptamana, repartizate in mod egal in sase zile, va exercita o presiune constanta asupra zonei inferioare a corpului sau, presiune cu care organismul se va obisnui relativ repede. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca acest tip de sportiv este mai putin predispus la aparitia hemoroizilor. Pe de alta parte, daca pacientul lucreaza cate doua ore, intens si in fiecare zi, presiunea exercitata la nivelul abdomenului inferior este mult prea mare pentru ca organismul sa se poata adapta in timp util. In cazul acestui sportiv, hemoroizii se vor declansa in cel mult patru saptamani de la inceputul antrenamentului intens si se pot transforma in hemoroizi sangeranzi in cel mult trei luni.

Tratamentele pe care culturistii le prefera sunt cele care amelioreaza simptomele imediate ale hemoroizilor, cum ar fi medicatia aplicata local. In general, sunt indicate cremele care contin substante antihemoragice, cicatrizante, antiseptice, analgezice si antiinflamatoare. Aceste creme trebuiesc aplicate de doua sau de trei ori pe zi, in zilele in care culturistii intreprind mai putin efort fizic decat de obicei. In zilele in care acestia au antrenament, este bine ca aceste creme sa fie suplimentate cu analgezice administrate oral.