Este bine cunoscut faptul că o femeie însărcinată poate suferi, în cele mai multe dintre cazuri, de două afecțiuni: greturi matinale și hemoroizi. Dacă greturile matinale dispar, în general, la începutul trimestrului al doilea al perioadei de graviditate, nu același lucru poate fi spus și despre hemoroizi. Poate părea ciudat că femeile însărcinate suferă de hemoroizi, ținând cont de aspectele care pot conduce la apariția bolii hemoroidale, cum ar fi alimentația incorectă, un stil de viață sedentar și un mediu înconjurător poluat și dăunător pentru corp. Totuși, trebuie să ne amintim că acești factori sunt doar cei care declanșează procesul de formare al hemoroizilor, proces care constă, de fapt, în apariția unei diferențe de presiune între exteriorul vaselor de sânge de la nivelul canalului rectal și interiorul acestora. Practic, odată ce diferența de presiune atinge o anumită valoare, pereții venelor anorectale se subțiază și permit inflamarea acestor vene sau, în cazuri mai grave, fisurarea lor.
Ținând cont de toate aceste informații, este ușor de observat legătura dintre perioada de graviditate și apariția hemoroizilor. Astfel, după primul trimestru de sarcină, uterul femeii începe să se mărească substantial și exercită presiune asupra organelor din jurul său. În acest moment, începe să preseze pe tractul digestiv inferior, ceea ce înseamnă un singur lucru: încetinește și, în anumite cazuri, chiar oprește peristaltismul intestinal, conducând la apariția constipației și, prin urmare, la declanșarea proceselor fiziologice care stau la baza dezvoltării hemoroizilor. Totodată, în ultimul trimestru de sarcină, cauza apariției hemoroizilor poate fi de ordin fizic și nu fiziologic: presiunea exercitată de uterul gravid este foarte mare și se concentrează în zona inferioară a abdomenului, astfel încât inflamarea venelor anorectale este o consecință naturală a acestei modificări importante.
Este surprinzător faptul că multe dintre femeile însărcinate sunt convinse că problema hemoroidală va dispărea după naștere. Adevărul este cu totul altul: hemoroizii persistă o perioadă de timp după sarcină, după cum sugerează și WebMD. În anumite cazuri, aceștia se pot agrava și pot conduce la o suferință hemoroidală constantă, chiar dacă femeia în cauză nu are antecedente de boală hemoroidală în familie. Care este motivul care stă în spatele acestei remanențe, chiar și după ce factorul principal, presiunea crescută, dispare? Răspunsul este relativ simplu: presiunea dispare, dar efectele ei fiziologice nu sunt atât de ușor reversibile precum ar părea în teorie. Astfel, inflamația de la nivelul venelor anorectale dispare abia după câteva săptămâni de la naștere și doar dacă femeia respectă anumite reguli, cum ar fi o alimentație corectă și efectuarea unei serii de exerciții fizice zilnice, pentru a asigura un peristaltism intestinal adecvat. Din păcate, fragilitatea pereților vaselor sanguine, o altă consecință a dezvoltării hemoroizilor, nu este reversibilă și poate cauza diverse probleme ulterioare. Deși în ultimii ani a început să fie recomandat un tratament pentru a îmbunătăți rezistența pereților vaselor de sânge, conținând derivați de flavonoide, eficiența acestuia este încă departe de a fi dovedită clinic.
O categorie aparte de femei însărcinate care suferă de hemoroizi și după sarcină sunt cele care nu au dezvoltat niciun simptom al bolii hemoroidale în perioada de graviditate. Atunci, de ce suferă ele de hemoroizi după sarcină? Răspunsul este unul foarte interesant: aceste femei prezintă hemoroizi datorită nașterii în sine. Evident, în cazul unei nașteri naturale, atunci când presiunea exercitată la nivelul bazinului este foarte mare, se pot produce diverse dezechilibre, iar unul dintre aceste dezechilibre este cel care generează boala hemoroidală. În general, primele simptome vizibile ale acestei noi probleme de sănătate sunt observate de aceste femei.
În general, primele simptome vizibile ale acestei noi probleme de sănătate sunt observate de aceste femei abia la câteva luni de la naștere și, din păcate, atunci când ele trec printr-o primă criză hemoroidală. Un lucru bine de știut de către oricare viitoare mamă care dorește să nască pe cale naturală este următorul: dacă nu a suferit de hemoroizi în timpul sarcinii, atunci trebuie să se asigure că nașterea nu a condus la apariția lor printr-un simplu control al canalului rectal, la câteva săptămâni de la naștere.