Cel mai bun regim alimentar pentru persoanele care au fost diagnosticate cu boala hemoroidala poate fi descris cu ajutorul unui singur cuvant: moderatie. De cele mai multe ori, cu un regim alimentar adecvat, pacientul poate sa mentina sub control simptomele hemoroizilor si, in anumite cazuri, poate sa evite declansarea unei crize hemoroidale. Totusi, este bine de stiut ca un regim alimentar adecvat trebuie construit dupa cerintele si particularitatile fiecarui pacient in parte si doar de catre un medic nutritionist. Persoana in cauza trebuie sa respecte cu strictete toate regulile dietei si sa aiba, intotdeauna, o serie de medicamente adjuvante in cazul in care a incalcat vreuna dintre aceste reguli.
Astfel, principalele reguli, intalnite in toate dietele pentru hemoroizi, sunt urmatoarele:
- Pacientul trebuie sa consume fibre: fibrele se gasesc, in mod natural, in foarte multe clase de alimente, dar, in cazul persoanelor bolnave de hemoroizi, se prefera ca fibrele sa provina din cereale integrale sau din produse derivate din cereale integrale. Astfel, pacientii mananca, la masa de dimineata, aproximativ 150 de grame de cereale integrale sub forma de fulgi de cereale sau sub forma de paine din faina integrala. De cele mai multe ori, aceasta este o doza suficienta de fibre pentru o zi, pentru un adult cu greutate normala. Daca pacientul este supraponderal, doza de fibre din cerealele integrale se mareste substantial. Care este rolul fibrelor, totusi? Raspunsul este simplu: fibrele ajuta la stimularea digestiei. Practic, fibrele ajung la nivelul intestinului gros nedigerate si intra in compozitia bolului fecal, facandu-l pe acesta sa fie mai usor de eliminat deoarece ii asigura o suprafata uniforma si o forma cilindrica.
- Pacientul nu trebuie sa consume alimente picante: cunoscand faptul ca boala hemoroidala poate fi declansata de constipatia cronica a pacientului, interzicerea alimentelor picante poate parea ciudata, mai ales deoarece acestea cauzeaza stimularea tranzitului intestinal. Totusi, este bine de stiut ca, de cele mai multe ori, elementul care face un aliment picant, cum ar fi semintele dintr-un ardei, ajung nedigerate in interiorul colonului si, ulterior, in bolul fecal care trece prin canalul rectal. Daca aceste alimente picante ating zona inflamata de la nivelul rectului, sansele ca boala hemoroidala sa se activeze sunt foarte ridicate. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca o cantitate prea mare de alimente picante vor conduce la crampe abdominale si la accentuarea discomfortului pe care pacientul il resimte la nivelul aparatului digestiv.
- Pacientul trebuie sa consume fructe si legume de culoare rosie: in mod natural, fructele si legumele de aceasta culoare contin o substanta chimica esentiala in metabolismul vaselor de sange din corp. Aceasta substanta ajuta la fortificarea peretilor venelor anorectale si la cresterea flexibilitatii acestor vene, in cazul protectiei impotriva bolii hemoroidale. De asemenea, daca vena hemoroidala a fost perforata si hemoroidul devine sangerand, principiul activ din fructele si legumele de culoare rosie conduce la o imbunatatire evidenta a timpului de coagulare, deci la o oprire mai rapida a sangerarii.
- Pacientul nu trebuie sa bea lichide foarte fierbinti, lichide foarte reci sau bauturi carbogazoase: toate aceste tipuri de bauturi sau de alimente lichide cauzeaza un peristaltism intestinal mult prea ridicat, conducand, astfel, la crampe abdominale si la un sindrom diareic acut. O iritatie puternica a canalului rectal este premergatoare aparitiei inflamatiei venelor anorectale sau declansarii procesului de fisurare a hemoroizilor deja formati. In locul bauturilor carbogazoase, pacientul trebuie sa consume doar apa plata, ceaiuri naturale sau sucuri naturale de fructe.
- Pacientul trebuie sa respecte orarul meselor: un pacient care a fost diagnosticat cu hemoroizi de orice tip trebuie sa isi asigure o digestie cat mai normala, iar pentru a face acest lucru, persoana in cauza trebuie manance o data la sase ore si cu aproximativ patru ore inainte de culcare. De asemenea, pacientul trebuie sa ia o gustare la jumatatea timpului dintre mese, gustare care sa fie constituita dintr-un fruct sau un baton de cereale integrale.