Multe afecțiuni necesită tratamente specifice, prescrise de medici experți în domeniul respectiv. În contrast, hemoroizii nu se numără printre acestea. Există o varietate de remedii naturale pentru hemoroizi, descrise în diverse publicații, cu diferite grade de precizie. Aceste metode naturiste pot avea efecte variate. Cu toate acestea, este recomandat ca aceste tratamente să fie elaborate de către specialiști, deoarece nu toate remediile sunt eficiente pentru fiecare individ.
Astfel, este esențial ca pacienții să cunoască plantele benefice pentru tratamentul hemoroizilor și, în special, care parte a plantei este eficientă. De exemplu, unii pot crede că frunzele de plop sunt utile pentru hemoroizii sângerânzi, dar, de fapt, frunzele nu au proprietăți terapeutice. Sunt mugurii de plop care conțin o substanță chimică cu efecte astringente și vindecătoare, capabilă să trateze hemoroizii în anumite situații. De obicei, mugurii de plop sunt recunoscuți pentru o altă proprietate: sunt expectoranți și sunt adesea folosiți în siropurile pentru tuse.
Lumea plantelor oferă multe alte produse care pot ameliora simptomele neplăcute ale hemoroizilor. Iată câteva dintre cele mai eficiente remedii vegetale pentru tratamentul natural al hemoroizilor:
– Aloe Vera: Teoretic, extractul purificat din frunzele de Aloe Vera conține antracenozide în cantități semnificative. Antracenozidele au un efect laxativ puternic. Concentrația mai mare de Aloe Vera și prezența crescută a acestor compuși activează efectul purgativ. Acest efect poate fi intensificat prin creșterea dozelor unui extract mai slab. Dar cum contribuie Aloe Vera la tratamentul natural al hemoroizilor? Constipația este una dintre cauzele principale ale hemoroizilor. Utilizând Aloe Vera, se poate curăța tractul intestinal al pacientului și se poate îmbunătăți digestia, prevenind astfel constipația cronică și apariția hemoroizilor.
– Anghinarea: Contrar practicii comune de a folosi florile pentru infuzii, în realitate, frunzele anghinarei sunt cele care dețin substanțele chimice benefice pentru persoanele cu hemoroizi. Aceste principii active nu reduc direct simptomele hemoroizilor, dar joacă un rol vital într-un regim natural de tratament, ajutând la ameliorarea problemelor digestive. Asemenea extractului de Aloe Vera, anghinarea contribuie la tratarea constipației și la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv, prevenind astfel apariția hemoroizilor. Pentru prepararea infuziei corecte, se utilizează o linguriță de frunze uscate de anghinare peste care se toarnă 150-200 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat acoperit pentru 10-15 minute, apoi se strecoară și se consumă călduță, cu 30 de minute înainte de masă.
– Coada șoricelului: Partea utilă a acestei plante medicinale este întreaga parte aeriană, sau „herba”. Tulpina, frunzele și florile constituie componentele active. Recoltarea se face când planta este complet matură, adică atunci când florile sunt complet deschise. Coada șoricelului este folosită extern pentru hemoroizi, prin băi de șezut realizate dintr-o infuzie de 200 g de plantă mărunțită într-un litru de apă fierbinte, infuzată 15-20 de minute și filtrată. Băile de șezut ar trebui să dureze aproximativ 30 de minute pentru eficacitate maximă. Planta are proprietăți cicatrizante și antiseptice.
– Gălbenele: Florile de gălbenele sunt larg recunoscute pentru proprietățile lor cicatrizante și emoliente, fiind ingrediente de bază în produsele cosmetice de calitate. În tratamentul hemoroizilor, efectul cicatrizant este cel mai valoros. Florile trebuie recoltate la înflorire și uscate corespunzător. Infuzia se prepară similar cu cea din coada șoricelului și se aplică extern, în băi de șezut de trei ori pe zi, pentru a calma simptomele hemoroizilor.
– Semințele de in: Este crucial ca semințele de in să fie proaspete, nu mai vechi de un an, pentru a evita transformarea substanțelor active în compuși toxici. Semințele de in ajută la fluidizarea digestiei, acționând ca un laxativ de volum. Consumate, ele formează un mucus în intestin care stimulează peristaltismul, accelerând astfel digestia și prevenind constipația.
Concluzia este una relativ putin surprinzatoare: nu cumparati decat produse ambalate corespunzator, nu incercati sa le culegeti si sa le uscati singuri decat daca stiti cu siguranta ce planta este cea pe care o culegeti si, mai ales, utilizati-le conform indicatiilor medicului si rezultatele vor fi pe masura. Tratamentul natural al hemoroizilor este unul dintre cele mai de succes dintre toate tratamentele naturiste, avand rezultatele scontate la mai mult de 90% dintre pacientii care l-au incercat. De obicei, efectele adverse ale acestui tip de tratament sunt minore si nu depasesc pragul unei iritatii la nivel local a pielii datorita deselor bai de sezut sau o diaree nespecifica cauzata de excesul de seminte de in. Atentie, insa, la contraindicatiile unor produse vegetale folosite: semintele de in, folosite in cantitate prea mare si timp indelungata, conduc la intoxicatie cu acid cianhidric, un compus extrem de toxic.