Tratament Natural pentru Hemoroizi

Exista foarte multe boli care nu pot fi tratate decat cu un tratament corespunzator, creat de un medic curant, specializat pe acea boala. Din fericire sau din pacate, hemoroizii nu sunt una din aceste boli. Pentru hemoroizi exista foarte multe variante de tratament natural, descrise, cu mai multa sau mai putina acuratete in foarte multe reviste de popularizare. Aceste tratamente naturale pentru hemoroizi functioneaza, intr-o masura mai mica sau mai mare. Totusi, este bine ca ele sa fie concepute de un specialist si nu preluate ca atare, tinand cont de faptul ca nu tot ce face bine unui om va functiona si pentru un altul.

Prin urmare, un pacient trebuie sa stie ce plante il pot ajuta in tratarea hemoroizilor si, mai ales, ce parte din acele plante trebuie sa foloseasca. Exista oameni care aud ca plopul poate trata hemoroizii sangeranzi si folosesc frunzele acestuia pentru a opri sangerarea. Adevarul este ca frunzele de plop nu au nici o proprietate terapeutica. Mugurii frunzelor de plop sunt cei care contin, intr-adevar, o substanta chimica care are efect astringent si cicatrizant si care, in anumite conditii, poate trata hemoroizii. Totusi, mugurii frunzelor de plop sunt folositi, in general, pentru cu o cu totul alta proprietate: sunt expectoranti. Ii intalnim deseori in siropuri de tuse.

Totusi, lumea vegetala ofera foarte multe produse care pot conferi o ameliorare a simptomelor atat de deranjante ale bolii hemoroidale. Prin urmare, acestea sunt produsele vegetale cele mai utile in tratamentul natural al hemoroizilor:

  • Aloe Vera: teoretic, extractul purificat si cristalizat din frunzele de Aloe Vera contine o cantitate ridicata de antracenozide. Antracenozidele sunt compusi cu un rol laxativ – purgativ important. Cu cat extractul de Aloe Vera este mai concentrat si planta mai bogata in aceste principii active, cu atat efectul laxativ se transforma in unul purgativ. Acelasi efect poate fi obtinut si daca se maresc dozele dintr-un extract mai putin concentrat. Ce legatura are, totusi, extractul din frunzele de Aloe Vera cu tratamentul natural al hemoroizilor? Este bine cunoscut faptul ca una din principalele cauze ale hemoroizilor este constipatia. Cu ajutorul acestui produs vegetal, tractul intestinal al unui pacient este curatat, iar procesul digestiv este fluidificat. Prin urmare, se evita transformarea unei constipatii acute intr-o constipatie cronica si aparitia hemoroizilor.
  • Anghinarea: la fel ca si in cazul plopului, oamenii tind sa foloseasca o cu totul alta parte din aceasta planta pentru a trata hemoroizii decat este corect. De obicei, oamenii fac infuzie din floarea de anghinare. Este o mare greseala. Frunzele de anghinare sunt cele care contin anumite substante chimice care pot ajuta, intr-un fel sau altul, un pacient care sufera de hemoroizi. Principiile active din frunzele de anghinare nu amelioreaza, in mod direct, simptomele hemoroizilor. Totusi, ele au un rol important intr-un tratament natural al hemoroizilor. De ce? Anghinarea este un foarte bun adjuvant pentru probleme ale tractului digestiv. La fel ca si in cazul extractului din frunzele de Aloe Vera, anghinarea trateaza constipatia sau diverse alte boli ale sistemului digestiv, imbunatatindu-i performantele si evitand, astfel, aparitia hemoroizilor datorita constipatiei. Foarte important este modul in care se prepara si cum se administreaza aceasta infuzie din frunzele de anghinare. In legatura cu prepararea, se ia o lingurita de frunze uscate de anghinare si peste ea se toarna 150 – 200 de ml de apa clocotita. Se acopera cana si se lasa 10 – 15 minute la infuzat. Ulterior, se strecoara infuzia si se bea calduta, cu jumatate de ora inainte de masa.
  • Coada soricelului: in cazul acestei plante medicinale, partea cu adevarat utila este intreaga parte supraterestra, cunoscuta drept „herba” in literatura de specialitate. Practic, tulpina, frunzele si florile sunt componentele unei herbe. De asemenea, acest produs vegetal trebuie cules la deplina lui maturitate, deci atunci cand florile sunt deschise in totalitate. Coada soricelului se poate utiliza si intern, dar si extern. Pentru tratarea hemoroizilor se foloseste exclusiv extern. Se face o infuzie din 200 g de produs vegetal maruntit si un litru de apa clocotita, se lasa la infuzat 15 – 20 de minute, se filtreaza prin tifon si se lasa la racit pana cand infuzia e calduta. Ulterior, se fac bai de sezut in crize hemoroidale din aceasta infuzie. Aceste bai trebuie sa dureze cam 30 de minute pentru a fi eficiente. Coada soricelului are actiune cicatrizanta si antiseptica.
  • Galbenele: florile de galbenele sunt cunoscute de foarte multa lume drept componente principale ale produselor cosmetice de buna calitate. Motivul pentru care ele sunt atat de utilizate este faptul ca au drept principii active principale niste substante chimice cu actiune cicatrizanta si emolienta. In cazul hemoroizilor, actiunea emolienta nu este esentiala, dar cea cicatrizanta poate produce adevarate minuni. Florile de galbenele trebuie culese in momentul in care au inflorit si uscate corespunzator. Infuzia din flori de galbenele se prepara la fel ca cea din herba de coada soricelului. De asemenea, se foloseste doar extern pentru tratamentul hemoroizilor, facandu-se bai de sezut, de trei ori pe zi, in crizele hemoroidale.
  • Semintele de in: in primul rand, semintele de in nu trebuie sa fie mai vechi de un an. Dupa un an, substantele chimice pe care le contin sunt degradate. Daca in cazul altor produse vegetale, degradarea principiilor active duce la inactivarea lor, in cazul semintelor de in, aceste substante chimice se transforma intr-un compus toxic. Prin urmare, verificati data de ambalare a semintelor de in. Care este rolul semintelor de in, totusi? Ele fluidifica digestia, actionand ca un laxativ de volum. Practic, semintele de in ingerate ajung la nivelul intestinului, unde formeaza un mucus care mareste peristaltismul intestinal. Daca intestinul se misca mai repede, si digestia merge mult mai repede, evitandu-se constipatia.

Concluzia este una relativ putin surprinzatoare: nu cumparati decat produse ambalate corespunzator, nu incercati sa le culegeti si sa le uscati singuri decat daca stiti cu siguranta ce planta este cea pe care o culegeti si, mai ales, utilizati-le conform indicatiilor medicului si rezultatele vor fi pe masura. Tratamentul natural al hemoroizilor este unul dintre cele mai de succes dintre toate tratamentele naturiste, avand rezultatele scontate la mai mult de 90% dintre pacientii care l-au incercat. De obicei, efectele adverse ale acestui tip de tratament sunt minore si nu depasesc pragul unei iritatii la nivel local a pielii datorita deselor bai de sezut sau o diaree nespecifica cauzata de excesul de seminte de in. Atentie, insa, la contraindicatiile unor produse vegetale folosite: semintele de in, folosite in cantitate prea mare si timp indelungata, conduc la intoxicatie cu acid cianhidric, un compus extrem de toxic.